Aplicarea noului Cod vamal în Ucraina, criticată de mediul de afaceri

La două săptămâni de la intrarea în vigoare a noului Cod vamal, oamenii de afaceri din Ucraina spun că au resimțit înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea normelor și procedurilor vamale, arată un raport al Asociației de Afaceri Europene. foto

Directorul executiv al Asociației, Ana Dereveanko, a remarcat că noile prevederi vamale permit, într-o anumită măsură, înregistrarea mărfurilor la orice post vamal, nu doar la locul de reședință al companiei. Un alt avantaj remarcat de oamenii de afaceri este reducerea numărului de controale și absența rândurilor la posturile vamale.

Cu toate acestea, autorii raportului subliniază că mediul de afaceri a găsit în noul Cod vamal sancțiuni mai dure pentru încălcarea normelor şi procedurilor vamale, având în vedere în special faptul că amenda și confiscarea mărfii sunt aplicate concomitent.

Întreprinzătorii mai spun că noul Cod nu prevede clar modalitățile de contestare a deciziilor Serviciului Vamal. Asociația subliniază că nu toți vameșii s-au conformat noilor prevederi și cotinuă să solicite mai mult de 3 declarații despre marfă, chiar dacă numărul acestora este stabilit legal.

Publicația economică „Delo” relatează că importatorii se confruntă cu dificultăţi la înregistrarea declaraţiilor, stabilirea valorii mărfii și sunt nevoiți să stea la punctele de control câteva zile în loc de cele patru ore promise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − seventeen =