Ambasadorul rus la București: Rusia ar putea fi obligată să-și închidă piața pentru R. Moldova

Federația Rusă este nevoită să închidă piața pentru produsele și mărfurile din Republica Moldova, atât timp cât face parte din zona de liber schimb cu Uniunea Europeană, susține noul ambasador rus în România, Valerii Kuzmin. foto

În felul acesta, Moscova nu face altceva decât să-și apere interesele economice, a declarat Valerii Kuzmin, în cadrul unui interviu acordat TVR 1.

”Acordul de Asociere UE-Republica Moldova presupune un șir de elemente economice. În primul rând, crearea zonei de liber schimb între R. Moldova și Uniunea Europeană. Un asemenea acord de liber schimb există între Rusia și R. Moldova în cadrul CSI. Datorită acestui document, Moldova exportă de mulți ani produsele sale în condiții avantajoase. În timp ce în spațiul european, Moldova exportă mărfuri în cantități reduse”, a spus diplomatul.

El a explicat că, dacă Rusia și UE nu se vor înțelege cum pot funcționa în Republica Moldova aceste două zone de liber schimb, ”atunci Moscova, apărându-și piața, va fi nevoită să închidă piața CSI pentru R. Moldova”.

”Este o practică normală de apărarea a intereselor economice”, a mai spus Kuzmin.

Comunitatea Statelor Independente (CSI) este o organizaţie regională formată din 10 din cele 15 foste republici ale Uniunii Sovietive, cu excepţia Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, precum şi Georgiei, care a ieşit în 2008, şi Ucrainei, care a părăsit CSI în 2014, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

Republica Moldova continuă să fie membră, desi s-a pus de multe ori în discuţie ieşirea din organizaţie.

În 2009, MAE de la Chişinău se pronunţa pentru abandonarea CSI şi concentrarea exclusiv pe efortul de integrare în UE.

„CSI şi UE reprezintă două procese integraţioniste distincte, chiar contradictorii şi, în consecinţă, R. Moldova va fi nevoită să opteze, în cele din urmă în favoarea uneia din ele”, preciza Ministerul moldovean de Externe, subliniind că Rusia, prin intermediul Comunităţii Statelor Independente, îşi menţine influenţa în spaţiul ex-sovietic.

Sursa: Euractiv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + 8 =