Premierul britanic Boris Johnson a adoptat un ton conciliator față de UE, în prezentarea ofertei sale de negociere pentru Brexit, dar guvernul britanic se pregătește în secret de eșecul negocierilor.

Saptamana aceasta, Executivul britanic a prezentat Uniunii Europene ceea ce mulți au numit „oferta finală” în privința încheierii unui acord privind Brexit, de fapt doar o propunere pentru deschiderea negocierilor

Guvernul a făcut „o propunere constructivă” şi acum doreşte să negocieze cu blocul comunitar detaliile pentru ajungerea la un nou acord de ieşire, a spus joi ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, potrivit Agerpres.

„Suntem concentraţi pe obţinerea unui acord pentru că noi credem că aceasta este cea mai bună cale de a avansa. Acestea sunt propuneri serioase şi în mod evident trebuie să avem o negociere cu UE”, a spus Barclay.

El a ținut să sublinieze că propunerile Londrei au fost salutate de UE. „Răspunsul din partea Bruxelles-ului a fost că a salutat propunerile. Ei (UE – n.r.) au putut vedea că suntem creativi şi flexibili şi au recunoscut că s-a depus o muncă serioasă”, a declarat oficialul britanic.

Johnson vrea să înlocuiască aşa-numita „plasă de siguranţă” convenită anterior între Londra și Bruxelles, care urmăreşte să garanteze o graniţă irlandeză deschisă, cu aranjamente vamale alternative.

Premierul britanic a spus că acum ambele părţi „trebuie să vadă dacă există suficientă disponibilitate pentru compromis” pentru a obţine un acord până la 31 octombrie, când, conform promisiunii sale, Marea Britanie va părăsi blocul comunitar cu sau fără acord.

Propunerea Marea Britanii abordează „pragmatic” impactul Brexit asupra Irlandei de Nord, care va părăsi UE cu restul Regatului Unit, şi asupra Irlandei, stat membru al UE, a spus Johnson. „Sper că aceste propuneri vor putea oferi acum baza pentru negocieri rapide spre o soluţie”, i-a transmis premierul britanic lui Juncker.

Dar statele europene nu au primit cu entuziasm oferta britanică, care prevede ca Irlanda de Nord să aparţină aceleiaşi zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de tranziţie, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole.

Irlanda, care ar fi cel mai afectat stat al UE în cazul unui Brexit fără acord, apreciază că propunerile sunt insuficiente pentru a înlocui arnjamentul referitor la plasa de siguranţă (clauza de backstop) care ar proteja o frontieră irlandeză deschisă

Premierul irlandez Leo Varadkar i-a comunicat telefonic, miercuri seara, lui Boris Johnson că „propunerile nu respectă în totalitate obiectivele agreate ale backstop, dar că le va studia mai îndeaproape şi le va discuta cu liderii UE.

Franţa şi-a exprimat opoziţia faţă de crearea unui refugiu fiscal în apropierea Uniunii Europene. „Nu doresc niciun refugiu fiscal la porţile Europei”, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene Amelie de Montchalin pentru postul de televiziune C News.

Anticipând reacțiile negative, consilierii premierului britanic au transmis un memo tuturor deputaților conservatori pentru a pregăti reacțiile în cazul unui refuz din partea Europei, transmite buzzfeed.com. Practic, partidul de guvernare din Marea Britanie va da vina pe Europa în cazul în care UE va respinge propunerea Londrei.

Dar Boris Johnson a avut un ton conciliator în discursul pe care l-a susținut la conferința anuală a conservatorilor. „Acesta nu este un partid anti-european. Nu suntem un stat anti-european. Suntem europeni”, a spus Johnson, care a menționat că propunerile guvernului său sunt „constructive și rezonabile”, reprezentând „un compromis pe care sper că UE îl va aprecia”.