La câteva zile după summit-ul..." />

Ahmetov, persona non-grata în UE?

La câteva zile după summit-ul Ucraina-UE, douăzeci de parlamentari francezi au semnat o petiție prin care insistă asupra eliberării din detenție a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoșenko și cer sancționarea unor persoane din anturajul președintelui Viktor Ianukovici. foto

Semnatarii petiției au accentuat că drepturile de bază ale Iuliei Timoșenko sunt încălcate, subliniind că liderul opoziției ucrainene este victima unui proces judiciar ilegal.

Un alt punct al petiției, adresată conducerii Consiliului European, se referă la cerințele privind interzicerea accesului pe teritoriul UE pentru „cetățenii ucraineni Rinat Ahmetov și Vadim Novinski, principalii finanțatori ai organelor de drept din Ucraina care au tangență cu cazul Timoșenko”.

Parlamentarii francezi au mai sugerat că Acordul de asociere dintre Ucraina și UE nu va fi semnat până la eliberarea Iuliei Timoșenko din închisoare.

Ambasada Franței de la Kiev nu a făcut comentarii referitor la apariția petiției, motivând că misiunea diplomatică poate comenta doar poziția ministerului Afacerilor Externe și nu poate aprecia acțiunile deputaților din legislativul francez.

La sfârșitul anului 2012, publicația „Korrespondent” a relatat că miliardarul Rinat Ahmetov, cu o avere de aproximativ 18 miliarde de dolari, este oligarhul numărul unu din Ucraina. Acesta este urmat, la mare distanță, de Igor Kolomoisky (3,4 miliarde de dolari), si de Vadim Novinsky – 3,3 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + nineteen =