Comisia Europeană a decis să trimită Ro..." />

Aer curat pentru toţi

Comisia Europeană a decis să trimită România alături de alte cinci ţări la Curtea Europeană de Justiţie pentru nerespectarea standardelor UE privind calitatea aerului. România, Ungaria şi Italia au fost trimise în faţa Curţii din cauza nivelurilor ridicate de particule în suspensie în timp ce Germania, Franţa şi Marea Britanie au încălcat valorile limită de dioxid de azot. Comisarul european pentru Mediu a declarat că, în ultimii zece ani, aceste state au primit suficiente ”ultime şanse” pentru a remedia situaţia, informează news.ro.

Comisia le oferă sprijin concret actorilor de la nivel naţional, regional şi local pentru a îmbunătăţi calitatea aerului în Europa şi intensifică măsurile împotriva a şapte state membre care au încălcat normele UE convenite privind limitele de poluare atmosferică şi pe cele referitoare la omologarea de tip pentru autovehicule, a anunţat CE într-un comunicat.

„Decizia de a trimite statele membre în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a fost luată în numele europenilor. Am spus că actuala Comisie este o Comisie care oferă protecţie. Decizia noastră este o concretizare a acestei promisiuni. Pe parcursul ultimului deceniu, statele membre trimise astăzi în faţa Curţii de Justiţie au primit suficiente «ultime şanse» pentru a remedia situaţia. Este convingerea mea că decizia de astăzi va duce la ameliorări pentru cetăţeni într-un timp mult mai scurt. Însă doar acţiunea în justiţie nu va rezolva problema. De aceea prezentăm sprijinul concret pe care Comisia îl poate acordaautorităţilor naţionale în eforturile lor de a promova un aer mai curat pentru oraşele europene”, a declarat comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella.

Comisarul pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, a adăugat: „Vom reuşi să combatem poluarea atmosferică urbană numai dacă sectorul automobilelor îşi aduce contribuţia. Viitorul aparţine autovehiculelor cu emisii zero. Între timp, respectarea legislaţiei privind emisiile este obligatorie. Constructorii de autovehicule care continuă să ignore legea trebuie să suporte consecinţele faptelor lor ilegale.”

Comisia a decis să trimită Franţa, Germania şi Regatul Unit în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru nerespectarea valorilor-limită pentru dioxidul de azot (NO2) şi pentru neadoptarea măsurilor corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire a acestor valori. Ungaria, Italia şi România sunt trimise în faţa Curţii de Justiţie din cauza nivelurilor ridicate persistente de particule în suspensie (particulate matter – PM10). Valorile-limită stabilite în legislaţia UE privind calitatea aerului înconjurător (Directiva 2008/50/CE) ar fi trebuit atinse în 2010 şi, respectiv, 2005.

Aceste măsuri vin în urma Summitului ministerial privind calitatea aerului, convocat de comisarul Vella la 30 ianuarie 2018, ca un ultim efort pentru a găsi soluţii la problema gravă a poluării în 9 state membre. Cele 6 state membre în cauză nu au prezentat măsuri credibile, eficace şi la timp pentru a reduce poluarea în cadrul limitelor convenite şi cât mai curând posibil, aşa cum impune legislaţia UE. Prin urmare, Comisia a decis să treacă la acţionarea lor în justiţie, se arată în comunicat.

In ceea ce priveşte Republica Cehă, Slovacia şi Spania, măsurile aplicate sau planificate, astfel cum au fost comunicate Comisiei în urma Summitului ministerial privind calitatea aerului, par a fi în măsură să soluţioneze în mod adecvat lacunele identificate. Din acest motiv, Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape punerea în aplicare a măsurilor respective, precum şi eficacitatea lor în remedierea situaţiei cât mai curând posibil.

1 comment

  1. alatz

    Hi Jess, I need written confirmation of the date changes for insurance purposes, can you send me an email stating that they have changed? I would appreciate your help. Val https://kompyuteran.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − 16 =