Administraţia de la Tiraspol a stabilit „frontierele“ regiunii transnistrene

Autoritățile separatiste din Transnistria au emis o Lege care se referă la granițele și politica de frontieră a regiunii. Documentul definește baza conceptuală a statutului frontierei numită „de stat” și politicilor de frontieră a autoproclamatei republici. Astfel, legea permite stabilirea hotarelor teritoriului controlat de autoritățile de la Tiraspol. foto

Potrivit legii, în componența Transnistriei intră 5 raioane: Camenca, Rîbnița, Dubăsari, Grigoriopol și Slobozia, dar și orașele Bender, cu satele Varnița, Gâsca, Protiagailovca, orașul Dubăsari, Râbnița, Tiraspol și Dnestrovsk. 

În legea promulgată de liderul transnistrean, Evghenii Șevciuk, sunt idicate șapte puncte de trecere a frontierei cu statut internațional la granița cu R. Moldova. Cinci dintre acestea sunt rutiere: Kamenka-Senatovka, Râbnița-Rezina, Dubăsari-Criuleni, Beder-Chișinău și Bender-Căușeni. Alte două sunt pe cale ferată: Bâciok–Gura Bâcului și Bender 2–Chișinău.

Mai sunt prevăzute cinci puncte interstatale la granița cu R. Moldova: Krasnoe-Răscăeți (rutier), Bender 1 – Chircăești (cale ferată), Dubăsari – Ustia (baraj), Râbnița (fluvial) și Bender (fluvial).

La punctele de importanță locală se referă cele rutiere Proteagailovka Gârboveț, Gâsca–Fârlădeni și Bender-Merenești; puncte de trecere cu barca: Grușka-Nemirovka, Krasnîi Octeabri–Vertiujeni, Rașkovo-Vadul-Rașcov și Teia-Calfa; cu feriborul: Grigoriopol-Delacheu.

Mai mult, au fost stabilite alte opt puncte de trecere provizorii: Roghi–Molovata Nouă, Dzerjinskoe–Pogrebea, Dubăsari–Cocieri, Dubăsari-Coșnița, Dubăsari–Doroțcaia, Bender-Varnița, Zagornoe-Copanca (rutiere) și Slobozia–Copanca (feribot).

Documentul prevede și măsurile de protecție a frontierei pe care Transnistria până în momentul de recunoaștere a suveranității și independenței regiunii le va realiza unilateral.

Astfel, traficul sau transportul de mărfuri se va realiza doar prin punctele de control. Repartizarea competențelor organelor responsabile de trafic, migrație sau formalitățile vamale vor fi stabilite prin regulamentele președintelui. Legea va intra în vigoare peste 14 zile de la publicare.

1 comment

  1. dan

    Pednestrovie trebuie izolată iar Moldova să meargă mai departe acolo unde îi e locul spre UE și România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × two =