Aderarea Ucrainei la Uniunea Eurasiatică este incompatibilă cu zona de liber schimb cu UE

Aderarea Ucrainei la Uniunea Economică Eurasiatică, pe care Rusia intenţionează să o creeze la 1 ianuarie 2015, va afecta crearea unei zone de liber schimb între Uniunea Europeană şi statul ucrainean, a declarat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. foto

„Acordul de asociere cu UE nu interzice relaţiile de vecinătate şi cooperare excelentă cu Rusia şi toate ţările din Comunitatea Statelor Independente şi Uniune Vamală. Cu toate acestea, o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Eurasiatică va crea probleme zonei de liber schimb cu UE, din simplul motiv al incompatibilităţii în materie de termeni, standarde şi acte normative”, a explicat Schultz, într-un interviu acordat Agenţiei de presă UNIAN. 

„În orice caz, toate statele suverane au dreptul de a lua propriile decizii de politică externă, fără presiuni externe. Asocierea şi crearea zonei de liber schimb cu UE, declarată ani de zile de guvernul ucrainean drept un obiectiv principal strategic, până la refuzul neaşteptat de a semna acordul cu o săptămână înainte de summitul de la Vilnius, rămâne un mecanism puternic de transformare, care poate contribui la consolidarea stabilităţii în Ucraina”, a remarcat preşedintele Parlamentului European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 3 =