Aderarea Armeniei la Uniunea Vamală va deschide accesul Rusiei în Iran

Aderarea Armeniei la Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan) ar însemna pentru Federația Rusă, pe termen lung, deschiderea canalului de tranzit spre Asia de Sud și Orientul Apropiat, în special spre Iran. De această părere este expertul Băncii Euroasiatice de Dezvoltare, Evghenii Vinokurov. foto

Potrivit lui, la ora actuală sunt făcuți pași importanți la construcția coridorului „Nord-Sud”. Rusia este interesată să obțină acces la un canal sigur pentru tranzitul mărfurilor prin Armenia. Sevak Saruhanean de la fundația „Noravank” din Erevan a declarat că Armenia își dorește să devină poarta Uniunii Vamale în regiunea Orientului Apropiat, dar pentru aceasta ar fi nevoie de deschiderea tronsonului de cale ferată din republica separatistă Abhazia, deoarece Rusia și Armenia nu au graniță teritorială comună. 

Evghenii Vinokurov a mai subliniat că în viitor este așteptată anunțarea unei decizii comune privind aderarea Georgiei la Uniunea Vamală. Potrivit lui, unele sondaje recente au arătat că 59% din cetățenii georgieni pledează petru normalizarea relațiilor dintre Georgia cu statele din spațiul CSI.

La începutul lunii septembrie, după o vizită la Moscova, preşedintele Armeniei, Serj Sarkisian, a anunţat că ţara sa va deveni membră a Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan. Mesajul a luat prin surprindere Bruxelles-ul deoarece Armenia ar fi urmat sa parafeze, ca și Moldova și Georgia, Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Evenimentul era preconizat să aibă loc la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius din luna noiembrie.

În urma acestor declarații contradictorii, reprezentantul președinției de la Erevan, Vigen Sarkisian, a declarat că Armenia nu va renunţa la ideea de a parafa în noiembrie Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. „Armenia va încerca să negocieze condiţii prin care Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană să devină compatibil cu Uniunea Vamală. În cazul unui eşec, Armenia va continua procesul de integrare europeană, la nivel politic”, a mai declarat oficialul armean.

Din punct de vedere legal, o ţară membră a unei uniuni vamale diferită de cea a Uniunii Europene nu poate avea un acord de asociere și de comerţ liber și cu UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen + three =