Activiștii ucraineni din Transcarpatia blochează accesul camioanelor rusești spre Ungaria și Slovacia

Mai multe organizații naționaliste din regiunea Transcarpatia, vestul Ucrainei, au blocat accesul camioanelor cu numere de înmatriculare rusești spre punctele de trecere a frontierei cu Slovacia și Ungaria. Potrivit portalului de știri Mucachevo, blocajul a început în seara zilei de joi, 11 februarie, în localitatea Nijnie Vorota, amplasată pe drumul ce duce spre ieșirea din Ucraina. Asociațiilor naționaliste li s-au alăturat și foști luptători ucraineni din Donbas. foto

Ucraiona 2Activiștii opresc camioanele rusești și îi obligă pe șoferi să se întoarcă din drum. Potrivit sursei citate, unii șoferi ruși întorc camioanele din drum, iar alții încearcă să ajungă la o înțelegere cu protestatarii. „Eu sunt la serviciu și nu fac politică”, a spus un șofer rus. „Nici noi nu facem politică. Voi știți câți tineri ucraineni au căzut sub rafalele de automate rusești? Rusia a transformat Ucraina într-un poligon, iar voi ne spuneți că nu vă interesează politica”, i-a răspuns activistul Taras Diak.

Naționaliștii ucraineni au anunțat că vor organiza filtre la intrările în regiunea Transcarpatia „pentru a bloca accesul transporturilor comerciale ale ocupanților ruși”.

De la 1 februarie Polonia a interzis tranzitul camioanelor rusești pe teritoriul său. În aceste condiții, pentru a ajunge cu mărfurile în vestul Europei, transportatorii ruși și-au schimbat traseul pe la frontiera Ucrainei cu Slovacia și Ungaria.

„Noi nu vom ceda până Ucraina va declara că Rusia este un stat ocupant și până când autoritățile noastre vor interzice transporturile ocupantului pe teritoriul nostru! Facem apel la toți cei care nu sunt indiferenți să se alăture protestului nostru! Slava Ucrainei”, au declarat inițiatorii protestului.

Ucraian 3În același timp, presa locală scrie că mijloacele de transport cu numere de înmatriculare ucrainene sau europene sunt lăsate să treacă.

Liderul partidului ultranaționalist „Svoboda”, Oleg Tiagnibok, a scris pe pagina sa de Facebook că „astfel de acțiuni ar trebui organizate la toate punctele de trecere a frontierei din vestul Ucrainei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 2 =