avocat Catalin Georgesc..." />

ACTA pe înţelesul transportatorilor

avocat Catalin Georgescu

 „Beatus, qui prodest, quibus potest”

„Fericit este cel care se face util prin ajutorul dat”

 Ce prevede ACTA si care sunt principalele aspecte ce trebuie monitorizate?  

 ACTA prevede că „legislația trebuie să cuprindă proceduri care să permită o acțiune eficace împotriva oricărui act care ar încălca drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv măsuri de remediere eficiente, destinate să prevină orice încălcare și măsuri de remediere care să constituie un mijloc de descurajare a oricărei încălcări ulterioare”.

 

Atragem atenția că această formulare de maximă generalitate și severitate e destinată să antreneze modificări ale cadrului legislativ existent și să pună la îndemâna titularilor de drepturi de proprietate industrială și intelectuală, prejudiciați prin contrafacere, diverse remedii civile și penale, unele cu caracter excepțional, care exced cadrul legal de protecție existent.

 

ACTA poate să atragă agravarea răspunderii diverselor categorii de actori implicați în distribuția mărfurilor (printre care și transportatorii) prin sancțiuni contravenționale și chiar penale. ACTA prevede mijloace de intervenție – „măsuri eficace” de control a mărfurilor la frontieră („controale asupra mișcării mărfurilor de-a lungul frontierei”), precum și obligații de comunicare a unor date cu caracter personal, care să permită titularilor de drepturi să identifice și să tragă la răspundere persoanele implicate în contrafacere (unele dintre acestea sunt contrare legislației de protecție a datelor personale).

 

ACTA creează un nou organism (Comitetul ACCC), care să gestioneze tratatul și care are mijloace de intervenție excepționale (după cinci ani de funcționare, „Comitetul poate adopta sau modifica regulile și procedurile prin consens (numai – s.n.) între părțile la prezentul acord”, ceea ce însemna că regulile ACTA se vor aplica și statelor care nu au aderat la ACTA).

 

Care sunt principalele critici aduse ACTA?

 

În afara problemelor de legitimitate și transparență anterior menționate, ACTA reprezintă o încercare de intervenție globală, aplicabilă mai multor sisteme de drept insuficient armonizate. ACTA urmărește obiective anti-contrafacere, fără a apela la mecanismele și cadrul juridic internațional consacrat (OMPI etc.) și, prin exacerbarea necesității intervenției legislative, propune spre aplicare soluții care în general agravează răspunderea tuturor destinatarilor reglementării sau depășesc cerințele unei juste reglementări.

 

Unele soluții sunt insuficient studiate și creează precedente periculoase (de exemplu „mărfuri suspecte”, evaluarea prejudiciului, confiscarea extinsă, avantaje comerciale indirecte etc.). Controale și măsuri pot interveni la simpla „suspiciune”, prejudiciind de data aceasta alte persoane în numele respectării proprietății intelectuale, autoritățile publice fiind absolvite de răspundere.

 

Comunicarea unor informații titularilor drepturilor, societăților de asigurare etc. pot aduce atingere unor drepturi şi interese legitime (de exemplu, informațiile despre mărfurile transportate). Nu se pot trata împreună contrafacerea mărfurilor și pirateria digitală.

 

Care sunt potenţialele interese ce se ascund în spatele ACTA sau sunt în conflict?

 

În UE există în general o legislație performantă de protecție a drepturilor de proprietate industrială şi intelectuală. Problema e, după părerea mea, de aplicare a legii, care este insuficientă sau insuficient de operativă în practică. Au existat opinii, în cadrul procesului de dezbatere ACTA, care au arătat că nu o politică represivă e soluția.

 

ACTA aruncă în conflict titularii de drepturi și utilizatorii, în loc de a armoniza și a crea cadrul de negociere, discuții și promovare a celor mai bune soluții și practici. Nu e prima dată când interese corporatiste sunt promovate prin măsuri obligatorii introduse în regim de putere publică, în numele siguranței, protecției sau ordinii publice etc., care nu pot fi puse niciodată în discuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + 3 =