Acordul de parteneriat transpacific (TPP) a fost semnat de 12 țări

Acordul de parteneriat transpacific (TPP), care este de așteptat să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume, a fost semnat joi de cele 12 țări partenere în cadrul unei ceremonii în Noua Zeelandă transmisă în direct la televiziune, informează Agerpres, cu referire la AFP. foto

TPP vizează să îndepărteze barierele din calea comerțului și investițiilor între membrii săi, dintre care SUA și Japonia, care reprezintă 40% din economia mondială.

Acordul a fost semnat de Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA și Vietnam.

Pentru a intra în vigoare, el trebuie ratificat în termen de doi ani de parlamentele naționale și în special de Congresul SUA unde există o ostilitate tot mai mare, în special în această perioadă de campanie prezidențială.

În Auckland, manifestanți au blocat drumurile în semn de protest față de semnarea acordului, considerând că el va conduce la reduceri de locuri de muncă.

Preşedintele Barack Obama a salutat semnarea acordului, cerând Congresului SUA să ratifice acest text „cât mai repede posibil”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six − 6 =