O întâmplare, căci așa grăiește Dicționarul Explic..." />

Accidentul

Comisar Dragoş Andrei Ignat (Academia de Poliţie Al. I. Cuza)

O întâmplare, căci așa grăiește Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Ceva fortuit (neprevăzut, adică), dar care poate răni profund sufletește sau trupește, mai ales în domeniul circulației pe drumurile publice.

De multe ori, accidentul ne răpește acest dar minunat pe care ni l-a hărăzit Dumnezeu – viața! Așa fiind, începând cu ONU și terminând cu ultimul stat din lume, constatăm că există preocupări mai mult sau mai puțin pertinente, având rezultate mai mult sau mai puțin convingătoare în domeniul reducerii victimizării rutiere.

Totul pornește de la cumplita realitate, conform căreia cei mai mulți oameni tineri – cu vârste de până la 35 de ani – pier în acest război nedrept, dar care face parte din viața noastră de zi cu zi.

Trufia, necumpătarea, îngâmfarea, violența, grobianismul, defecțiunile tehnice, necunoașterea legii, infrastructura, corupția etc. – iată aliații acestui demon ce ne pândește ceas de ceas!

Se pare că nu putem să evităm pierderile, dar putem să le limităm. Prin credință și omenie, iar de aici – prin cumpătare și altruism.

Dr. Daniel Mazilu (ARTRI)

Prin definiție, termenul accident rutier arată o stare aparte, extraordinară, excepțională a traficului, dar numărul accidentelor de tot felul indică altceva. Turbo-mișcarea vremii noastre nu se mai raportează doar la spațiu și timp. Ea a devenit o zeiță nemiloasă care își cere încontinuu jertfele.

Accidente rutiere spectaculoase, haioase, șocante, groaznice, incredibile, mortale, filmate în direct, pe timp de zi, la miezul nopții, în orașe, la sat, pe autostradă, cu mai mulți răniți, cu autor necunoscut, sub influența drogurilor sau a alcoolului, din pricina vitezei, a infrastructurii precare ș.a.m.d..

Drame zilnice cu mii de accidentați în toată lumea, lecții predate de ghinioniști și uitate aproape instantaneu de ceilalți participanți la trafic.

Dacă aglomerația e un factor decisiv al numărului de accidente, atunci viitorul va face din acestea un fapt cotidian, chiar previzibil, iar poliția, spitalele și firmele de asigurări vor avea probleme serioase.

Cu toate acestea, accidentele rutiere nu sunt o fatalitate a civilizației. Ceea ce le face omniprezente este neputința noastră, a oamenilor, de a ne stăpâni clipă de clipă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 4 =