S-au împlinit 47 de ani de c..." />

47 de ani de la prima Dacia 1100

S-au împlinit 47 de ani de când de pe banda de montaj a Uzinei de Autoturisme din Piteşti (UAP) a ieşit primul autoturism românesc, o Dacia 1100, transmite agenția Rador. foto

Pe 20 august 1968, pe porţile uzinei de la Mioveni ieşea prima Dacie produsă în România. Ea a fost oferită cadou lui Nicolae Ceauşescu, preşedintele de atunci al României.
Era data la care, oficial, în România se producea primul autoturism în serie pentru persoane.

Dacia 1100 era net superioară celorlalte autoturisme din parcul naţional de la acea vreme, (românii conduceau, atunci, Trabant, Moskvich, Skoda etc). Producerea Daciei 1100 a reprezentat un salt tehnologic naţional imens şi o erupţie de speranţă pentru toţi românii care îşi doreau o maşină.

Vehicululul ales să-i fie înmânat lui Nicolae Ceauşescu a fost, de fapt, varianta upgradată a uneia dintre maşinile produse în prima jumătate a lunii august 1968. La momentul festiv de la 20 august 1968, preşedintelui Republicii Socialiste România îi erau înmânate cheile primei Dacii 1100. Autoturismul avea aplicată o plachetă din bronz cu următorul înscris: „Primul autoturism de serie fabricat în RSR”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven − eight =