Uniunea Europeană a lansat joi noua Agenție Europeană..." />

UE a lansat noua Agenție Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă

Uniunea Europeană a lansat joi noua Agenție Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, menită să acționeze ca o forță de reacție rapidă care să poată fi desfășurată în orice loc din Uniune confruntat cu o creștere rapidă a migrației, după șocul produs de afluxul necontrolat de refugiați din 2015, informează Agerpres, cu referire la Reuters. foto

„Înființarea agenției este un simbol al Uniunii Europene, al unei Europe care poate oferi rezultate, care își dovedește eficiența adresându-se provocărilor cu care ne confruntăm în materie de migrație și securitate”, a declarat comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, la ceremonia desfășurată la postul de frontieră Kapitan-Andreevo de la granița dintre Bulgaria și Turcia.

„Ușile sunt deschise pentru aceia care sunt eligibili pentru protecție internațională. Și vor fi închise pentru cei care vor ne traverseze frontierele ilegal”, a adăugat oficialul european, potrivit căruia UE „trebuie să se concentreze asupra politicii de returnări”.

Noul organism, construit pe baza agenției de control al frontierelor Frontex, va avea la dispoziție 1.000 de persoane și va putea achiziționa echipamente pe cont propriu.

La dispoziția sa se va afla și un corp de rezervă de 1.500 de polițiști de frontieră desemnați de statele membre.

Numărul migranților sosiți în Grecia, principala lor poartă de intrare în UE anul trecut, s-a redus substanțial, menținându-se însă constant în Italia, în timp ce grupuri mai mici își încearcă șansa pe la frontiera terestră dintre Turcia și Bulgaria.

Noua agenție va avea în jur de 120 de ofițeri la granița bulgaro-turcă, unde autoritățile de la Sofia au ridicat un gard care a redus în acest an cu o treime — la 12.500 — numărul migranților care au trecut ilegal frontiera. De asemenea, Bruxelles-ul s-a angajat să acorde Bulgariei un ajutor financiar de 160 milioane de euro pentru protejarea graniței cu Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four + 20 =