..." />

23 mld dolari pentru îmbunătăţirea conectivităţii în Asia Centrală

10 state membre CAREC (Programul Regional de Cooperare Economică în Asia Centrală) au convenit să implementeze o strategie ce vizează alocarea investiţiilor în proiectele regionale de transport, alături de cele în sectorul energetic şi iniţiative privind schimburile comerciale. Pentru realizarea proiectelor, ar putea să se aloce finanţări de 23 miliarde de dolari, a anunţat Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB). foto

„Cooperarea regională este esenţială pentru promovarea şi creşterea unui mediu de afaceri durabil. Slaba conectivitate ce rezultă din infrastructura de transport şi comunicaţii care în prezent nu este una adecavată, va impiedica extinderea comerţului şi a atractivităţii investitorilor”, a declarat preşedintele ADB, Haruhiko Kuroda. 

Planul de Acţiune (Wuhan Action Plan) prioritizează 68 de proiecte de transport ce vor contribui la consolidarea conectivităţii a şase coridoare majore, ce leagă porturile din partea estică a Chinei, cu regiunea Caucaz, Kazahstan şi Pakistan. În paralel cu realizarea proiectelor de infrastructură se vor depune eforturi pentru optimizarea legăturilor transfrontaliere şi a serviciilor vamale, pentru a facilita traficul de mărfuri şi persoane. Adiţional, statele CAREC intenţionează să majoreze fondurile pentru a construi şi optimiza facilităţile energetice.

Planul de acţiune este sprijinit de ABD, BERD, FMI, Banca Islamică de Dezvoltare, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Banca Mondială şi agenţii din Franţa, Japonia, marea Britanie şi SUA.

Miniştrii responsabili din Afganistan, Azerbaidjan, China, Kazahstan, Kîrgîstan, Mongolia, Pakistan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan au convenit să stabilească bazele pentru înfiinţarea Institutului CARE până în 2014, care va avea ca scop acordarea sprijinului în implementarea proiectelor.

Din 2011, regiunea CAREC a alocat investiţii în valoare de 19 miliarde de dolari în peste 20 de proiecte, ce includ şi modernizarea și reabilitarea a 3 200 km de cale ferată… citește tot aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 10 =