De Ziua..." />

ZF: O fabrică Ford la Iaşi, cel mai bun scut antirachetă

De Ziua Naţională a Statelor Unite, cotidianul Ziarul Financiar a comentat asupra legăturii dintre geopolitică, economie şi strategie.

„România s-a pus sub pavăza militară a Statelor Unite, dar investiţiile americane se lasă aşteptate”, explică publicaţia.

ZF aminteşte de o altă „situaţie care trebuie lămurită (…): miliardul de euro dat Bechtel pentru numai 50 de kilometri de autostradă finalizaţi”.

Jurnalistul Iulian Anghel consideră că „scutul antirachetă dezvoltat de americani la Deveselu (Olt) este pe cale să devină şi cea mai importantă investiţie americană în România”.

Iniţial, explică autorul, scutul acesta „necesita investiţii de 400 de milioane de dolari, adică sub un sfert din investiţiile americane directe în România la nivelul lui 2011 (1,4 mld. euro), când se făcea estimarea.

Acum, în noul context, în care România devine frontieră a unui nou război nedeclarat, dar cu destul background încât să nu lase nimănui iluzia că se poartă cu creionul pe hârtie, geostrategia s-ar putea dovedi mai importantă decât la momentul parafării deciziei de construire a scutului în România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × two =