Niște agenți a..." />

William Browder – Penetrare „strategică” la Gazprom

Moscova a găsit o explicație kusheră pentru scandalul provocat de „Dosarul Magnitski”. Niște agenți americani, conduși de  William Browder, au găurit Gazpromul, devenind acționari prin mijloace „inteligente”. De fapt, dacă nu va mai ieși la apă proiectul Nabucco, nici Gazprom nu va avea cărare luminoasă prin Europa.

Pe 5 martie, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din Rusia l-a acuzat pe William Browder, preşedintele fondului Hermitage Capital, de „penetrare strategică” a trustului Gazprom, arată „Nezavisimaia Gazeta” și „Novîi Reghion”. Prejudiciul estimat adus bugetului Rusiei este de 2.134 de miliarde de ruble.

Reprezentantul fondului neagă acuzaţiile, formulate pe fondul campaniei de presă pentru discreditarea companiei Hermitage Capital. Departamentul de cercetări penale al MAI a comunicat pe ce se întemeiază ultimele acuzaţii aduse lui Browder.

O altă porţie de acuzaţii s-au putut auzi din gura lui Mihail Alexandrov, şeful Departamentului de cercetări penale din MAI pentru investigarea crimei organizate şi corupţiei. El a comunicat că Browder se face vinovat de tentativa de a obţine ilegal 131.574.722 de acţiuni Gazprom pentru 2.134 de miliarde de ruble.

„Nu e vorba despre îmbogăţire personală prin ocolirea legislaţiei în vigoare, când Browder a cumpărat acţiunile de la Gazprom, ci de tentative de a-şi impune propriile reguli pentru a obţine acces la situaţia financiară a companiei… Obiectivul lui Browder era penetrarea strategică, influenţarea monopolistului rus din domeniul gazelor”, a declarat Alexandrov.

Fuga în Dubai

Decizia privind implicarea şefului Hermitage Capital ca învinuit în dosarul penal a fost deja făcută publică, iar peste câteva zile s-au prezentat acuzaţiile. Pe 5 martie i s-a prezentat dosarul lui Browder, prin intermediul unui consilier de la Ambasada Rusiei din Marea Britanie.

„Nu puteau să trimită înştiinţarea cu poşta de porumbei?”, a întrebat ironic reprezentantul Hermitage Capital. Dacă Browder refuză să discute cu anchetatorii ruşi, el va fi dat în urmărire internaţională, a anunţat Alexandrov. El speră „într-o cooperare activă cu organismele de aplicare a legii din Marea Britanie, UE şi SUA”. Mai au rușii asemenea experiențe de pe timpul cazului Litvinenko.

William Browder ar fi vrut să primească citaţia de la ruşi cu poşta cu porumbei.

Şeful Hermitage a spus pentru „Nezavisimaia Gazeta” că legalitatea posesiei acţiunilor Gazprom, prin intermediul unor companii ruseşti, fusese confirmată de organismele de reglementare din Rusia – Comisia Federală pentru Valori Mobiliare şi însăşi Gazprom şi că tentativa MAI, de a pune la îndoială retroactiv acest lucru, după un an, e ilegală:

„Statul a susţinut deţinerea de acţiuni la Gazprom prin companiile ruseşti, pentru că astfel s-au obţinut venituri suplimentare la buget sub formă de taxe pe profit de 24%. Astfel, 5,4 miliarde de ruble, furate de la buget de către un grup infracţional, prin inspecţiile fiscale numerele 25 şi 28, au fost plătite de către companiile fondului Hermitage sub formă de impozite pe vânzarea acţiunilor Gazprom. Funcţionarii ce au luat parte la restituirea ilegală a impozitelor către infractori şi familiile lor au achiziţionat proprietăţi în Dubai şi până acum n-au suportat rigorile legii, în ciuda faptului că Hermitage a făcut zeci de adrese către autorităţile ruse”.

Cum s-au topit aproape cinci miliarde de dolari pentru stabilizarea Rusiei

Lipsa oricăror acuzaţii la adresa Ekaterinei Stepanova, şefa Inspectoratului fiscal № 28 din Moscova, ce a organizat transferul banilor plătiţi de Browder spre trei companii fantomă, e punctul cel mai vulnerabil din ancheta ruşilor.

O sursă a ziarului citat din Departamentul de Cercetări Penale din MAI, care s-a ocupat de „Dosarul Serghei Magnitski”, explică situaţia prin aceea că n-au existat dovezi pentru această infracţiune, aşa că Stepanova a lucrat la Ministerul Apărării, apoi a părăsit ţara.

Ekaterina Stepanova, şefa Inspectoratului fiscal № 28 din Moscova, a sifonat banii, apoi a părăsit ţara.

Reprezentantul Hermitage a răspuns şi la învinuirile lui Alexandrov, referitoare la „instituirea unor anumite reguli în Gazprom”: „Noi, ca acţionari responsabili, am cerut să se pună capăt furturilor, să facă tranzacţii cu activele sub controlul acţionarilor, să ducem o politică eficientă şi transparentă cu privire la pierderile companiei”. Sursa menţionează că unele propuneri făcute de Browder au fost aplicate:

„De exemplu, noi am propus să se efectueze controlul asupra acelor tranzacţii din partea statului rus, care era acţionarul principal, lucru care s-a şi făcut, prin adoptarea Regulamentului de tranzacţii cu activele Gazprom. Reprezentantul Hermitage e convins că de acest lucru au beneficiat toţi cei 500.000 de acţionari Gazprom.

Sursa din Departamentului de Investigare a MAI a răspuns la întrebarea corespondentului rus, referitoare la infracţiune: caracterul criminal al tuturor acestor infracţiuni decurge din însuşi faptul achiziţionării ilegale de acţiuni Gazprom, dintre care jumătate sunt pentru invalizi. Reprezentantul Hermitage a răspuns la această întrebare astfel:

„Din câte ştim, în legislaţia rusă nu există asemenea normative, care să interzică sau care au interzis companiilor să deţină acţiuni la Gazprom, dacă acolo lucrau invalizi, oameni de diverse rase, culori diferite, vârste şi sexe diferite. Mai mult, o asemenea abordare e interzisă direct de Constituţia Federaţiei Ruse”.

Noul dosar penal pe adresa Hermitage Capital datează de aproximativ o lună. „Poate fi vorba despre circuitele frauduloase din preajma momentului în care Rusia intra în incapacitate de plăţi în 1998, când din Banca Federală a Trezoreriei de la New-York s-au transferat în conturile de la Republic National Bank, ce aparţine lui Edmond Safra, un companion de-al lui Browder, 4,8 miliarde de dolari, destinaţi pentru operaţiuni de stabilizare financiară a Băncii Centrale din Rusia. A fost imposibil să se urmărească aceşti bani.

Safra a murit în timpul unui incendiu, la Monaco, în anul 1999″, a spus atunci o sursă pentru RIA Novosti.

După ce a fost folosit, Magnitski a murit în pușcărie

Anchetatorii bănuiesc că rolul lui Magnitski în afacere nu a fost minor: el însuşi a elaborat o schemă de achiziţionare a acţiunilor de către rezidenţii străini, ce era interzisă prin lege.

În special auditorul fondului ar fi propus să cumpere hârtii de valoare prin intermediul unor firme special create în unele regiuni ale Rusiei, iar pentru susţinerea financiară ar fi deschis nişte companii în paradisuri fiscale.

Ulterior, sub controlul lui Serghei Magnitski, s-ar fi creat peste 20 de companii fantomă, în special în regiunile Cita şi Buriatia, a precizat o sursă din rândul anchetatorilor. „După percheziţiile din iulie 2007 în birourile de la Hermitage, Browder a plecat grăbit spre Anglia, lăsându-l pe Magnitski să se ocupe de problemele ce aveau să apară”, a povestit o sursă a agenţiei.

Noile acuzaţii la adresa lui Browder au apărut pe fondul campaniei de presă, care a devenit o continuare organică a scandalului provocat de interzicerea adopţiilor de către americani.

Procurorii ruși l-au arestat pe juristul Serghei Magnitski și omul a murit acolo în condiții obscure.

Browder a făcut o adevărată campanie prin Congresul american, unde s-a votat imediat așa-zisul „Act Magnitski”. Rușii au ripostat cu legea de interzicere a adopțiilor de copii din Rusia. Și astfel, relațiile ruso-americane s-au tulburat pentru o perioadă nedefinită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven + five =