Vlad Filat a fost desemnat candidat la funcția de prim-ministru al R. Moldova

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat în calitate de candidat la funcția de prim-ministru pe liderul PLDM, Vlad Filat. foto

Potrivit Constituției țării, prim-ministrul desemnat are la dispoziție 15 zile pentru a forma Cabinetul de miniștri și a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.

Dacă Parlamentul nu votează învestirea Cabinetului Filat 3, președintele țării are dreptul la încă o încercare pentru desemnarea unui nou premier. Dacă și de această dată în Parlament nu se întrunește o majoritate de voturi, șeful statului poate dizolva Parlamentul, iar ulterior se organizează alegeri anticipate.

Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu refuză să voteze pentru candidatura lui Vlad Filat. În aceste condiții unul dintre scenarii este ca PLDM, PD și neafiliații din Parlament să formeze o nouă coaliție.

Tensiunile din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană au luat amploare după incidentul de la vânătoarea din Pădurea Domnească, soldat cu moartea unui tânăr și la care au participat mai mulți politicieni influenți aflați la guvernare.

Atmosfera în coaliția de guvernământ s-a încins și mai tare după ce președintele PLDM, Vlad Filat, a denunțat la 13 februarie 2013 Acordul AIE, invocând imposibilitatea realizării programului de guvernare din cauza concentrării instituțiilor statului și mass-media în mâna unor „structuri oligarhice”.

Celelalte două partide, PD și PL, au acuzat PLDM de trădare și de declanșare a unei noi crize politice ce ar putea duce la alegeri anticipate și dezbate Republica Moldova de la parcursul european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + fourteen =