Virgil Popescu: 4-5 echipe lucrează pentru a produce ventilatoare în România

Ministrul economiei, Virgil Popescu, consideră că România a făcut o greșeală strategică atunci când nu s-a asigurat să aibă măcar un producător intern de echipamente medicale, dar în prezent patru-cinci echipe lucrează separat pentru a produce ventilatoare în România, iar în câteva săptămâni ar putea începe producţia.

„Eu cred că până acum a fost o direcţie strategică greşită a economiei româneşti să nu avem în ţară un producător de echipamente medicale, cum e acest ventilator, care este vital nu numai în tratarea acestui coronavirus, a acestei pandemii, cât practic este necesar în orice spital din România. Eu sunt optimist, se lucrează, cred că sunt vreo 4-5 echipe la nivel național, care lucrează separat. La mine se strâng mai multe informaţii de la aproximativ toate echipele”, a spus ministrul economiei, Virgil Popescu, la Digi 24.

Astfel, Dacia-Renault, împreună cu Ford şi cu mai multe companii „din orizontala industriei auto”, lucrează pentru a produce un ventilator mecanic, a spus ministrul.

Mai există şi un alt grup, la Academia Tehnică Militară, care lucrează – „şi lucrează foarte bine”, iar ministrul se declară „la fel de optimist” că vom produce un ventilator de concepţie românească. „Dacia încearcă să producă un ventilator cu ajutorul unui producător de ventilatoare. Academia Tehnică Militară va produce, dacă va reuşi şi sper să reuşească, un ventilator care este producţie românească”, a declarat ministrul economiei. Ventilatorul nu a fost încă omologat, este produs ca prim echipament şi în continuare se lucrează la îmbunătăţirea lui la grupul de la Timişoara, tot împreună cu o parte din industria auto, a detaliat ministrul.

Mai este la Târgu Mureş un alt grup de inventatori care au făcut deja un test pe plămânul artificial. E în procedura de omologare şi trebuie să-i facă alte ajustări pentru a putea fi omologat în final.

„Mai există, de ceva timp, dar mai nou în discuţie, un producător român, n-aş vrea să-i dau încă numele, în Bucureşti, care lucrează la o concepţie românească de ventilator, un ventilator care poate fi folosit atât în spitale, în zona de ATI, legat la instalaţia de comprimat oxigen a spitalului, cât şi separat, cu o instalaţie de oxigen la patul oricărui bolnav”, a precizat Popescu.

Citeste mai mult aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + seventeen =