Virgil Cucliciu: „Controlul rutier, în proporție de 70%, pus la punct până în luna martie”

Interviu cu Inspectorul sef de stat al ISCTR

A trecut o lună de la preluarea activităților de control de la ARR, RAR și CNADNR. Am dorit să aflăm cum s-a descurcat şeful Inspectora­tului de Stat pentru Controlul Trans­portului Rutier, Virgil Cucliciu, la con­ducerea unei instituții fără angajați și fără cadru legislativ complet şi când se vor rezolva aceste lipsuri. Cucliciu are aceleași planuri mari de la început și spune că instituția va fi pusă pe roate în proporție de 70% încă din această primăvară.

Înconjurat de rapoarte de control, inspectorul șef lasă impresia unui om prea puțin obișnuit să stea pe scaun. Găsirea unei cărți de vizită a fost o problemă pentru Cucliciu, prea puțin formal, provenit din lumea transporta­torilor, nu din cea a birocrației minis­teriale. Stilul preferat este cel franc, tă­ios când vine vorba de încălcarea legii, blând însă la adresa transportatorilor, când își amintește de abuzurile la care aceștia erau supuși de fostele echipe de control.

De unde nevoia înființării ISCTR?

Au existat niște rapoarte dure la adresa României. Înființarea ISCTR a fost recomandată chiar la discuțiile cu FMI, deoarece înainte se făceau controale în paralel, ale căror rezultate nu corespundeau. Spre exemplu, cei ce își făceau greutatea pe osie la graniță le dădeau cami­oanelor un tonaj, iar doi kilome­tri mai încolo controlul era făcut din nou de ARR și aveau două tone peste.

Ce s-a intâmplat în prima lună? Ați început verificările?

Nu am avut cum să facem în prima lună ceva substanțial, căci am făcut angajări, apoi a trebuit să facem procedura de pregătire profesională. La ora aceasta, pot doar începe să fac controale la roviniete și la greu­tatea pe osie. Avem mijloace de sancționare, dar nu pot să fac pe loc executarea faptei, căci nu am unde să o încadrez. Fa­cem controlul în baza legislației neabrogate din anul 2001 și, în clipa în care avem hotărârea, încheiem procesul verbal de constatare. Nu putem fi eficienți sută la sută, dar vom reuși acest lucru. Reamintiți-vă că trece­rea de la oficiul rutier la ARR în anul 1998 s-a făcut într-un an de zile.

Ce știți despre viitoarele sancțiuni? Vor fi mai dure decât cele abrogate?

Sincer, nu am participat la discuții, deoarece, când am ve­nit, ele erau deja pe traseu. Am înțeles însă că sunt mai dure. Patronatele au negociat și au scăzut puțin din puterea lor. Am un draft, dar nu știm cum vor ieși de la Guvern.

Când vă veți intra în pâine ca instituție pe de-a-ntregul?

Nu pot spune când va avea ISCTR randament maxim, dar 60% – 70% va avea în prima parte a lunii martie a anului 2012. Am angajați care vin din structurile ARR, am alții de la CNADNR, alți trei de la RAR, însă ceilalți nu au lucrat nicio­dată în nici o structură a statu­lui: vin din mediul privat. Sunt peste 60 de oameni. E clar că ultimii nu știu exact cum să se comporte, însă ei sunt într-un program puternic de pregătire.

Au existat voci care au afirmat că numirile în funcțiile de inspectori de stat s-au făcut politic. E adevărat?

Din cei 256 de angajați, 250 sunt inspectori. 145 provin de la ARR, vreo 63 din zona pri­vată, 3 de la ARR, restul de la CNADNR. Intrarea celor 63 de oameni care nu au legătură cu sistemul arată că nu e adevărat. Dar sunt convins că unii au în­cercat să își aranjeze ploile. De aceea ne-a și chemat ministrul Anca Boagiu, schimbând în noaptea dinaintea examenului toate întrebările. A fost un șoc pentru toată lumea.

Ce vă propuneți mai exact în privința relațiilor cu cei verificați?

Trebuie să prezentăm o decență, care să permită ce­lui verificat să se simtă în siguranță când se face con­trolul. Înainte erau intimidați. Nu mai vreau să aud „dă, bă, actele“. Este lucrul pe care nu îl suport, deoarece știu prin ce controale am trecut eu. Nu avem doar transportul în sine, avem școli de șoferi, centre de pregătire profesională, toată lumea se așteaptă să fac rava­gii. Nu o să fac. La capitolul proceduri, nu mai vreau să văd controale inopinate, să mă duc peste ei ca un haiduc.

În primul rând, cu 24 – 48 de ore înainte vor fi înștiințați că trebuie să pună la punct actele. Cum se vor face acele verificări în traseu? După modelul altor țări pe care le-ați mai menționat public?

Cel puțin 34% dintre inspec­torii de trafic se vor deplasa pe șosele. Ei sunt cei care vor de­termina oprirea unui vehicul în funcție de ceea ce au văzut la el. Spre exemplu, că scoate fum mult sau că oamenii stau în picioare, în cazul traficului de pasageri. Vom face controlul acestor cami­oane la centrul teritorial, unde scanăm, verificăm și facem o statistică de puncte negre în tra­seu și în documente. Acolo unde acestea se suprapun, firma în cauză va fi verificată bob cu bob.Dacă va arăta că dorește să se în­drepte, o trecem în „zona gri“ și o ținem în studiu. Dacă nu face nici un gest, trecem la următoa­rele măsuri, ce pot merge până la suspendarea activității sau anu­larea licenței. Încercăm să facem un cazier rutier al mijloacelor de transport, al firmelor de trans­port și al angajaților, respectiv al managerilor de transport și al conducătorilor auto. Patronatele vor avea acces la ele.

Aveți însă și mijloacele tehnice pentru a face aceste verificări în traseu?

Avem platforme noi achiziționate de la ARR, cumpăra­te pe programe europene. Am trimis şase la metrologie, pen­tru verificare în vederea omo­logării. Sunt 57 la ora aceasta și vor fi sisteme MAHA (firma germană cu acest nume pro­duce platforme ce permit veri­ficarea emisiilor, direcției, frâ­nelor la urcarea vehiculului peacestea – n.r). Mi s-a aprobat pentru bugetul nostru să dau drumul la un sistem de urmă­rire online. Vom avea camere amplasate pe toate drumurile care ne interesează și, în cli­pa în care vedem că o mașină scoate fum sau că de-abia se mișcă, vom anunța echipajul mobil pentru a o opri și a o verifica.

Cum vă propuneți să colaborați cu transportatorii şi patronatele?

Vreau să am o negociere de tip instituțional. Dacă tot timpul vor intra la mine sau la inspec­tori tot felul de patroni, va exista întotdeauna o suspiciune majo­ră. Eu vreau să dezvoltăm o discuție la nivel instituțional între patronate și instituția noastră de control.

Vid de legislație pe șosele. La începutul lunii trecute, Guvernul a abrogat vechiul act legislativ ce reglementa transportul rutier – Legea 109/2005, ce stabilea inclusiv sancţiunile la încălcarea legii. Ordonanţa a fost abrogată pentru a fi realizată alta nouă, care să alinieze legislaţia la mai multe regulamente europene. Potrivit noii prevederi (OG27/2011), la o lună de la adoptarea normelor de aplicare, Guvernul trebuia să realizeze o nouă hotărâre, care să stabilească sancţiunile aplicate. Hotărârea ce stabileşte sancţiunile trebuia emisă până la 4 ianuarie 2012. La ora închiderii ediției noastre, actul normativ nu fusese încă emis. „E ceea ce se numește vid legislativ“, au caracterizat situația reprezentanți ai unui patronat rutier.

7 comments

 1. badiu

  daca d-nul inspector a mentionat cand se tine examenul pentru angajarea si completarea cu inspectori trafic.

 2. pavel ovidiu

  sa-l intrebati pe incompetentul de cucliciu cum a reusit sa dea un inspector care a luat al doilea pe tara si cum a angajat persoane fara examen in cadrul isctr, Busi Sebastian asa numit consilier personal de profesie broker imobiliar,Iordache Florentin fost angajat la arr Prahova,Capatana Bogdan fost angajat DRDP Bucuresti,Dinu Rodica fost angajat DRDP Bucuresti,habar nu are e si incompetent dar si penal.In tara inspectorii pun motorina de la ei in dubele de control,nu au carduri de control,nu au fost stampile de control,nu au verificare metrologica instalatiile de cintarit,nu au fost tipizate cu regim special,PDA urile ptr. control rovinieta au ajuns in jud. vaslui acum o saptamana,nu au inspectorii echipament merg ca la discoteca in blugi,legislatia e praf ce sfaturii sa-i dea un broker imobiliar.Inspectorii nu au protectia muncii,fisa postului,ce scoala olandeza un excroc

 3. Florin Budescu

  pavel ovidiu: Va multumim pentru comentariu. Vom lua punctul de vedere al domnului Cucliciu.

 4. Florin Budescu

  badiu: Va rugam sa aveti amabilitatea sa asteptati 24 – 48 de ore, ca sa va putem raspunde la intrebare cu informatii exacte.

 5. gabi

  daca tot se intra cu pile sa si vada de treaba lor nu sa si bata joc de ceilalti angajati sa urle la ei sa tipe sa fie obligati sa faca anmite lucruri pentru ei numai pentru a nu fii dati afara
  as putea spune mai multe dar asta este nu se poate pentru ca poti pierde paine.tot de prahova este vorba isctr

 6. gabi

  au fost lucrari facute de 8,9 si au fost picati la oral si au fost care au luat 5 in scris si culmea au luat 9 in oral
  de ce nu se uitta nimeni pe lucrari
  ce este si mai dureros este ca au fost pe fata cartile nici macar bun simt nu au avut

 7. marius

  este scos un post de inspector la it1 la concurs .pe 17.11 2014 are loc proba scrisa si pe 24 proba orala. daca sunteti curiosi de legalitatea evaluarii va asteptam la sediu mt sa vedeti si cu ochii vostri ce si cum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four + 20 =