Videoconferința informală a miniștrilor comunicațiilor din Uniunea Europeană, sub coordonarea Președinției croate a Consiliului UE

În cadrul  videoconferinței informale a miniștrilor comunicațiilor din Uniunea Europeană, sub coordonarea Președinției croate a Consiliului UE, desfășurată in 5 iunie 2020, discuțiile s-au concentrat pe teme precum prioritățile digitale în era post-COVID-19, inclusiv implementarea de tehnologii digitale, cum ar fi Inteligența artificială, dar și conectivitatea și utilizarea adecvată a datelor.

Totodată, miniștrii comunicațiilor din statele membre UE au discutat cu privire la  modul de asigurare a competitivității globale a UE și de consolidare a suveranității digitale.

Reuniunea este deosebit de importantă pentru România deoarece punctează încă o dată rolul major al conectivității inclusiv din perspectiva faptului că această zonă se profilează ca un factor determinant pentru redresarea economică dar și socială post-COVID-19.

 

”Principalele lecții învățate din criza generată de noul coronavirus vizează în esență impactul digitalizării la nivel macroeconomic. Aceasta înseamnă că economia și societatea europeană nu pot funcționa și nu pot atinge nivelul dorit de competitivitate fără conectivitate la cele mai mari viteze, neîntreruptă, sigură și cu respectarea vieții private, care să asigure acoperirea tuturor regiunilor europene, a tuturor categoriilor de cetățeni și a tuturor întreprinderilor.

Mai mult ca oricând este imperativ un efort comun european de creștere semnificativă a investițiilor și finanțărilor europene pentru combaterea decalajului digital și pentru generarea unei infrastructuri europene solide de bandă largă de mare viteză și de servicii digitale.

Este crucial ca toți cetățenii și toate companiile europene să dispună de competențe digitale, cât mai avansate, pentru a garanta nu numai siguranța lor, dar și integrarea lor în societate, în vederea combaterii fenomenelor de tip fake news, indiferent de gravitatea crizelor care ne pot afecta.

Este în interesul strategic al Uniunii să asigure păstrarea și dezvoltarea capacităților tehnologice esențiale în materie de securitate cibernetică și să își securizeze în mod autonom activele digitale pentru a putea concura pe piața mondială a securității cibernetice”, a subliniat ministrul Lucian Bode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 9 =