Vameşii români au confiscat anul trecut peste 2 milioane de bunuri contrafăcute

Autorităţile vamale au reţinut anul trecut, la graniţele României cu state non-UE, peste 2 milioane de produse contrafăcute, mai mult cu 55% faţă de nivelul din 2011, potrivit datelor prezentate, luni, de Comisia Europeană (CE). Numărul de astfel de cazuri înregistrate în România a urcat anul trecut cu 35%, la 369, potrivit unui raport al CE. foto

La nivelul UE, serviciile vamale au reţinut anul trecut aproape 40 de milioane de produse suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, în scădere cu 65% faţă de peste 114 milioane de articole în 2011. 

Numărul cazurilor înregistrate la graniţele externe ale UE a scăzut cu 1%, la aproximativ 90.500.

Valoarea bunurilor contrafăcute reţinute anul trecut la graniţele externe ale UE se ridică la aproape 1 miliard de euro, faţă de 1,27 miliarde euro în 2011, notează CE.

Ţigaretele reprezintă aproximativ 31% din mărfurile contrafăcute interceptate anul trecut în UE, urmate de bunuri diverse (spre exemplu sticle, lămpi, adezivi, baterii, detergent) cu 30%, materiale de ambalare (10%), îmbrăcăminte (9%), jucării (4%), parfumuri şi cosmetice (3,5%).

Majoritarea articolelor contrafăcute reţinute anul trecut la punctele vamale din UE provin din China, cu o pondere de 64,5%, urmată de Emiratele Arabe Unite (8,4%), Hong Kong (7,8%), Bulgaria (5,72%), Turcia (2,6%), Grecia (2%) şi Republica Moldova (1,7%).

Republica Moldova a intrat în acest an în topul ţărilor de provenienţă în principal ca urmare a traficului de ţigări, notează CE. Astfel, peste 8% din ţigările interceptate anul trecut la graniţele UE provin din Republica Moldova, faţă de 42,8% din China sau 36,4% din Emiratele Arabe Unite. (Money.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + 11 =