Utilizarea motorinei de iarnă este foarte importantă la temperaturi scăzute

  • Utilizarea unui carburant adecvat sezonului geros are un rol extrem de important, mai ales în cazul motoarelor ce funcționează pe bază de motorină
  • Motorina de iarnă conține aditivi care asigură funcționarea corectă a motorului chiar și la – 35°C
  • În paralel cu folosirea unui carburant de calitate, mai există o serie de metode practice pentru evitarea problemelor de pornire a motoarelor în timpul iernii

Perioadele de ger creează probleme suplimentare conducătorilor auto și este necesară pregătirea prealabilă a autoturismului, în special prin alimentarea unui carburant adecvat temperaturilor foarte scăzute.

Utilizarea unui carburant adecvat sezonului geros joacă un rol extrem de important, mai ales în cazul motoarelor ce funcționează pe bază de motorină. Este cunoscut că acest tip de carburant este mai sensibil la temperaturi scăzute decât benzina, întrucât conține, prin natura sa, parafină. Această substanță se poate cristaliza la temperaturi foarte scăzute, ducând la blocarea sistemului de alimentare a motorului.

Motorina de iarnă conține aditivi care asigură funcționarea corecta a motorului chiar și în cazul temperaturilor extrem de scăzute. De exemplu, motorina de iarnă are o limită de filtrabilitate care permite funcționarea motorului chiar și la – 35°C. Rețeta specială și pachetul de aditivi din compoziția acestui tip de motorină au fost dezvoltate în urma testării în laboratoare independente, în scopul optimizării funcționării celor mai moderne motoare.

În paralel cu folosirea unui carburant de calitate, mai există și alte metode practice la care șoferii pot recurge pentru evitarea problemelor de pornire a motoarelor în timpul iernii.

Astfel, este recomandată umplerea rezervorului cu carburant, atunci când este posibil, deoarece o cantitate mai mare de carburant se racește mai lent, iar un rezervor plin nu mai ofera spațiu pentru crearea de condens.

De asemenea, în condiții de ger motorul trebuie pornit periodic. În timpul funcționării motorului, carburantul din rezervor se amestecă cu cel recirculat din motorul cald, prin așa numita conductă de retur. De asemenea, șoferii vor verifica/înlocui frecvent, mai ales în timpul sezonului rece, filtrul de carburant și se vor asigura că acumulatorul este menținut în stare perfectă.

Utilizarea unui ulei de motor de calitate bună este la rândul său importantă deoarece starea tehnică precară a motorului (raportul de compresie inadecvat) poate îngreuna pornirea autoturismului în condiții de ger.

Atunci când este posibil, se recomandă ca, în condiții de ger, autovehiculele să fie parcate în spații închise, ferite de îngheț sau măcar adăpostite de vânt și viscol.

Experții propun tuturor șoferilor care aleg să pornească la drum în condiții de ger și viscol să aibă asupra lor o trusă care să conțină: lanțuri antiderapante adecvate, sac de nisip sau sare, lopată pentru zăpadă, perie de zăpadă, racletă pentru gheață, prosoape de hârtie, o pătura călduroasă, haine de schimb, mâncare și apă pentru situații de urgență.

Ce trebuie să faceți, în condiții de ger sau dacă rămâneți blocat ori înzăpezit?

• Încălziți vehiculul înainte de a porni la drum (ceea ce în sezonul rece reduce umezeala condensată pe interiorul geamurilor), dar niciodată în spații închise.
• Respectați limitările de viteză. Atenție la «gheața neagră» care este invizibilă și face drumul să arate ca și cum ar fi proaspăt asfaltat.
• Evitați folosirea pilotului automat. Conducerea pe timp de iarnă necesită menținerea de către șofer a întregului control al vehiculului, pe toată durata călătoriei.
• Mențineți o distanță corespunzătoare (mai mare decât în mod normal) față de mașinile din față. Distanța de oprire pe drumuri cu polei este dublă față de cea de oprire pe un drum uscat.
• Reduceți viteza în apropierea podurilor, acestea sunt predispuse să fie alunecoase, chiar dacă pe asfalt nu este gheață sau polei.

Dacă ați rămas blocat sau înzăpezit:

• Evitați suprasolicitarea și supraexpunerea la frig. Vremea rece poate exercita un stres suplimentar asupra inimii. Hainele transpirate la nivelul pielii nu sunt izolatoare împotriva frigului.
• Stați în mașină dacă nu puteți să înlăturați cu lopata zăpada de lângă aceasta.
• Stați în mașină dacă afară viscolește. Nu părăsiți mașina pentru ajutor cu excepția cazului în care ajutoarele sunt vizibile la o distanță de maxim 90 de metri.
• Porniți luminile de avarie. O haină colorată aprins, legată de antena radio a mașinii, vă poate face mult mai vizibili pe timp de zi.
• Porniți motorul mașinii constant (câte 10 minute în fiecare oră) pentru a vă asigura căldura (și pentru a economisi carburantul). Asigurați-vă că țeava de eșapament nu este înfundată sau blocată de zăpadă și păstrați un geam ușor deschis pentru a preveni acumularea de monoxid de carbon în timp ce motorul este pornit.
• Înfășurați-vă într-o pătură. Dacă sunt mai multe persoane în mașină, împărțiți pătura – doua persoane care împart păturile vor avea mai multă căldură decât dacă ar sta separat.
• Purtați o caciulă și un fular – capul și gâtul sunt surse majore prin care se pierde căldura din corp.
• Verificați orice semne de degerături sau hipotermie.
• Nu adormiți. Dacă este mai mult de o persoană în mașină, dormiți pe rând. Nu stați într-o singură poziție un timp îndelungat. Faceți exerciții care să ajute circulația sângelui – mișcați-vă mâinile și picioarele, bateți din palme, etc.
• Uitați-vă după semne de trafic sau ajutoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + 10 =