În cei doi ani de la în..." />

Uniunea vamală este deocamdată inutilă

În cei doi ani de la înfiinţarea Uniunii Vamale din care fac parte statele post-sovietice Rusia, Belarus și Kazahstan, cifra de afaceri din schimburile comerciale dintre cele trei ţări a rămas neschimbată. Mai mult, cifrele rămân la nivelul anului din 2005, arată datele unui studiu realizat de Institutul „Centrul de dezvoltare” de la Moscova la comanda Ministerului rus al Economiei. foto

În 2011, ponderea comerţului regional din totalul comerţului exterior al ţărilor membre, nu a depășit media de acum cinci ani, când au început negocierile privind constituirea noii organizații, subliniază autorii studiului. Aceștia precizează că activitatea comercială are o tendință pronunțată de scădere, cu excepția comerțului cu combustibil.

„Rezultatele negative sunt influențate de criza mondială și de instabilitatea din Belarus din anul trecut”, a explicat directorul institutului „Centrul de dezvoltare”, Serghei Puhov. După anul 2008, PIB-ul Rusiei și al Belarusului crește mai lent, excepție este doar Kazahstan (7,5% în 2011 față de media de 6,2%).

Ministerul Economiei din Rusia a confirmat veridicitatea datelor privind cifra de afaceri, dar a mai subliniat că este prea devreme pentru a face concluzii despre eficacitatea Uniunii Vamale, invocând același argument: criza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen + nineteen =