Inven..." />

Un român a inventat un motor cu reacție pentru biciclete

Invenţia unui tânăr de 19 ani din Deva a primit multe cuvinte de laudă în presa britanică. Românul a creat primul motor cu reacţie în miniatură, care poate fi montat pe bicicletă. foto

Publicaţia britanică „Daily Mail” i-a dedicat românului Raul Oaida un articol în ediţia de sâmbătă. Acesta descrie invenţia tânărului, un motor cu reacţie în minuatură ce poate fi montat pe vehiculele cu două roţi. Tehnologia i-a impresionat atât de mult pe englezi, încât l-au comparat pe român cu Henri Coandă.

El a montat sistemul de propulsie pe bicicleta personală şi l-a testat pentru prima dată ieri, în spatele casei sale din Deva. Bicicleta cu rachetă a atins o viteză de 41 de kilometri pe oră pe drum drept. O parte din piese sunt proiectate de el.

Potrivit cotidianului britanic, Raul a lucrat trei ani la invenţia sa, iar banii investiţi în acest proiect au venit din sponsorizări, dar şi din buzunarul propriu.

„La motor am lucrat timp de trei ani şi a costat 5.000 de euro, o mare parte din bani primiţi din sponsorizări de la străini cunoscuţi pe net cărora le-am povestit ce vreau să fac sau de la Asociaţia Română de Cosmonautică şi Aeronautică.

O parte din componentele motorului cu reacţie au fost fabricate în SUA, după schiţele mele, altele le-am făcut eu chiar aici, în atelierul meu din Deva. Controlul bicicletei se face cu maneta de gaze, iar semnalele date de aceasta sunt preluate de un computer de bord de dimensiunile unei cutii de chibrituri care echivalează cu un sistem folosit la avioanele de vânătoare.

Rezervorul este montat sub bara de protecţie a bicicletei, are o capacitate de cinci litri şi este alimentat cu un amestec similar cu kerosenul”, a  menționat Raul Oaida, citat de Mediafax… citește tot pe www.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + 2 =