UE do..." />

UE şi-ar putea deschide piaţa pentru mărfurile ucrainene

Uniunea Europeană doreşte să-şi deschidă piaţa pentru produsele ucrainene, în condiţiile în care Federaţia Rusă ameninţă Kievul cu blocarea accesului mărfurilor sale pe piaţa rusă dacă partea ucraineană va semna acordul de asociere cu UE. foto

Problema a fost discutată recent de europarlamentarii de la Bruxelles, informează postul public de radio din Polonia. 

Potrivit sursei, în primul rând este nevoie de un consens în ceea ce priveşte semnarea acordului de asociere în luna noiembrie, decizia în acest sens urmând să fie luată de miniştrii europeni de externe dacă se va constata că partea ucraineană a îndeplinit toate cerinţele UE.

„În cazul în care Ucraina va semna acordul de asociere cu UE, Rusia ar putea recurge la punerea în practică a ameninţărilor”, consideră eurodeputatul Jacek Saryusz-Wolski. Potrivit europarlamentarului, ca urmare a restricţiilor pe care le-ar putea impune Moscova, o parte din exporturile ucrainene (circa 30%) se va confrunta cu o mare problemă, în cazul în care produsele din Ucraina nu vor mai avea acces pe piaţa rusă.

„Uniunea Europeană ar trebui să-şi deschidă piaţa pentru mărfurile ucrainene cât mai curând posibil, pentru a compensa astfel pierderile înregistrate de Ucraina”, a subliniat deputatul Jacek Saryusz-Wolski.

La rândul său, europarlamentarul Pawel Kowal propune ca o parte a acordului de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană, mai exact cea referitoare la zona bilaterală de liber schimb, să aibă efect imediat. „Cetăţenii ucraineni nu trebuie să aibă nicio îndoială că Uniunea Europeană este în măsură să recurgă la un astfel de gest”, a menţionat eurodeputatul.

Miniştrii de externe din ţările membre ale UE urmează să ia o decizie cu privire la această chestiune în luna octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 4 =