UE așteaptă până vineri dimineață decizia Ucrainei privind Acordul de asociere

Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Fule, a numit dimineața zilei de vineri, 29 noiembrie, ca termen limită pentru ca Ucraina să ia o decizie cu privire la semnarea Acordului de asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, relatează Ria Novosti. foto

„Suntem pregătiți și ușile sunt deschise.În sens literal, termenul limită pentru această decizie este dimineața zilei de vineri. Da, există speranță pentru semnare și, după cum se spune, speranța moare ultima”, a adăugat el. 

„Cunosc decizia guvernului ucrainean. Știm că în conformitate cu Legea Fundamentală a Ucrainei, președintele semnează astfel de acorduri”, a mai spus Fule, indicând că o astfel de posibilitate nu se întâmplă la fiecare două zile sau la fiecare două săptămâni. „Acum totul este în mâinile părții ucrainene, care a solicitat o pauză”, a subliniat oficialul european.

Joia trecută, guvernul ucrainean a decis să suspende pregătirile pentru semnarea Acordului de asociere la UE, prevăzută la summitul Parteneriatului Estic la Vilnius.

De asemenea, comisarul european pentru extindere și-a exprimat speranța că președintele Viktor Ianukovici și-a menținut în agendă participarea la reuniunea de la vârf de la Vilnius (28-29 noiembrie).

„Așteptăm cu nerăbdare prezența completă a delegației ucrainene. Sper foarte mult că Viktor Ianukovici va fi la summit. Cred că e foarte important să nu uităm că Ucraina are o responsabilitare față de întreaga regiune și, prin urmare, domnul Ianukovici va explica motivele guvernului său”, a afirmat Stefan Fule.

El și-a exprimat, totodată, speranța că, dacă Acordul de asociere nu va fi semnat, aceasta nu va influența în sens negativ negocierile cu FMI. „Noi credem că Acordul de asociere va apropia Ucraina de o înțelegere cu FMI, iar un eșec nu va duce la nimic bun”, a subliniat oficialul european.

Ucraina urmează să primească un împrumut din partea FMI, în valoare de aproximativ 15 miliarde de dolari, dar Fondul condiționează acordarea creditului de creșterea prețului la gaze pentru populație, condiție considerată de guvernul de la Kiev nerealistă în situația economică actuală.

La rândul său, Uniunea Europeană a promis Ucrainei un ajutor financiar de 610 milioane de euro, dar întârzie să deblocheze fondurile din cauza faptului că Kievul nu a încheiat un acord cu FMI.

Manifestațiile pro-integrare au continuat și luni seara la Kiev și în alte mari orașe ucrainene. În Piața Independenței din capitala ucraineană au fost semnalate, din nou, ciocniri dintre protestatari și scutieri. În semn de solidaritate cu manifestanții, fostul premier Iulia Timoșenko — fost premier, care execută o pedeapsă cu 7 ani de închisoare pentru abuz de putere și a cărei eliberare, pentru îngrijiri medicale în străinătate, a fost cerută de UE, ca o condiție pentru semnarea Acordului de asociere — a intrat în greva foamei pe termen nelimitat. (Agerpres)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + fourteen =