UE ar putea sancționa Rusia pentru presiunile asupra Ucrainei și Moldovei

Blocarea accesului mărfurilor ucrainene pe piaţa rusă poate declanşa sancţiuni similare împotriva exporturilor ruseşti pe piaţa Uniunii Europene, informează publicaţia „Kommersant-Ucraina”. foto

Sursa subliniază că iniţiativa în acest sens aparţine Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentul European, care a convenit asupra unei propuneri cu privire la măsurile de răspuns la presiunea Rusiei asupra ţărilor din Parteneriatul Estic.

„Prin acţiunile sale în raport cu ţările Parteneriatului Estic, Rusia pune sub semnul întrebării politica de vecinătate estică a UE, pe care trebuie să o protejăm”, se arată în document. 

Printre măsurile de retorsiune ale Bruxellesului se numără asigurarea respectării depline a legislaţiei europene pe teritoriul UE de către toate companiile ruseşti, în special cele din domeniul energetic, iar în cazul introducerii unor restricţii ruseşti împotriva bunurilor provenind din ţările Parteneriatului Estic, Parlamentul European recomandă aprobarea unor măsuri similare pentru produsele din Rusia.

În opinia europarlamentarilor, Comisia Europeană ar trebui să examineze posibilitatea de a aloca sprijin financiar ţărilor Parteneriatul Estic şi de a garanta accesul unilateral al produselor din aceste ţări pe piaţa Uniunii Europene. Simplificarea regimului de vize, de asemenea, se află pe lista de măsuri.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a declarat recent că nu exclude utilizarea unor măsuri de protecţie împotriva bunurilor provenite din Ucraina, după semnarea acordului de asociere a acestei ţări la UE. Cu toate acestea, poziţia dură a Rusiei nu este susţinută de către toţi membrii Uniunii Vamale, premierul din Belarus, Mihail Miasnikovici, considerând că nu poate exista nicio ameninţare la adresa relaţiilor comerciale ucraineano-belaruse în urma intrării în vigoare a acordului de liber schimb între Ucraina şi UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven + six =