UE a facilitat călătoriile pentru cetățenii Ucrainei și Moldovei

Scutirea de viză pentru cetățenii care au pașapoarte biometrice și simplificarea cererilor pentru demonstrarea scopului călătoriei sunt câteva din schimbările cheie la acordurile din 2008 de facilitare a obținerii vizelor între UE și Ucraina / Moldova, votate de Parlamentul European la ședința de la Strasbourg din 18 aprilie. Noile reguli includ o scutire de viză pentru șederile de scurtă durată pentru cetățenii din Ucraina și Moldova care au pașapoarte biometrice. foto

Modificările au simplificat și cererile de documente pentru demonstrarea scopului călătoriei pentru reprezentanți ai societății civile, ziariști, transportatori de mărfuri și persoane și participanți la evenimentele internaționale. Acesta clarifică și regulile privind durata vizelor cu intrări multiple. 

Ucraina

Conform raportorului Claude Moraes pentru Ucraina (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Regatul Unit), noile reguli „asigură poporul ucrainean că, în ciuda dificultăților actuale din relațiile UE – Ucraina, ne angajăm în consolidarea contactelor dintre cetățenii Uniunii Europene și Ucrainei“. Noile reguli suprimă și taxa de viză de 70 de euro pentru anumiți solicitanți.

Moldova

Șoferii autobuzelor și camioanelor, ziariștii, rudele apropiate ale cetățenilor UE și participanții la programe transfrontaliere de cooperare pot beneficia de cerințe simplificate. Cetățenii moldoveni pot face o solicitare și prin furnizori de servicii externe, pentru o taxă de 30 de euro, nefiind obligați să facă cererea personal.

Raportorul pentru R. Moldova, Marian-Jean Marinescu, de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), modificările reprezintă un „stimul pentru Moldova de a implementa reforme în domeniile libertății, securității și justiției“ și „o nouă oportunitate pentru investițiile UE și deschiderea pieței muncii“.

Procesul liberalizării vizelor nu va facilita traficul de ființe umane, a mai spus Marinescu. „Autoritățile moldovene au făcut eforturi importante pentru atenuarea acestui tip de trafic, dar trebuie să-și continue eforturile în identificarea și ajutarea victimelor“, a mai arătat raportorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × two =