UE a dat în judecată Rusia la OMC din cauza taxei pentru mașinile importate

UE a deschis primul proces de până acum împotriva Federației Ruse la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), contestând o taxă de reciclare impusă pentru autovehiculele importate, pe care UE o consideră discriminatorie. foto

De la 1 septembrie 2012, în Rusia, pentru autovehiculele importate trebuie platită o taxă începând de la 420 de euro, care să acopere viitoarele costuri cu reciclarea. Oficialii UE susțin însă că prin această taxă se acordă un avantaj incorect industriei auto interne, sub masca unei măsuri de protejare a mediului.

UE a deschis cazul la OMC dupa aproape un an de negocieri cu Rusia, îar în luna decembrie comisarul  european pentru comerț, Karel De Gucht, a transmis un avertisment dur în acest sens.

Rusia a aderat la OMC în luna august anul trecut, iar taxa de reciclare a fost introdusă de Guvernul rus la numai câteva zile de la intrarea în organizație.

Potrivit presei europene, statele din UE au exportat autovehicule în valoare de 10 miliarde de euro în Rusia anul trecut, reprezentând 40% din piața auto. Livrările din UE au scăzut cu 7% odată cu introducerea taxei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × three =