Ucraina intenționează să major..." />

Ucraina reia negocierile cu OMC?

Ucraina intenționează să majoreze cota maximă a taxelor de import pentru 350 de tipuri de bunuri, relatează Reuters cu referire la un document cu mențiunea „secret”, pe care Ucraina l-ar fi expediat țărilor care fac parte din Organizația Mondială a Comerțului (OMC). foto

În documentul de 85 de pagini se menționează că Ucraina este pregătită să demareze negocieri și consultări cu membrii OMC și solicită un răspuns până pe 12 decembrie.

Reuters menționează că SUA sunt îngrijorate de intențiile Ucrainei. Unii diplomați afirmă că acest plan este echivalent cu reluarea negocierilor de aderare la OMC. În același timp, reprezentanții organizației menționează că acest plan radical se încadrează în activitățile admise de OMC.

Potrivit Reuters, Ucraina poate revizui taxele la un șir de bunuri, printre care automobile, camioane, utilaje agricole, carne, flori, fructe, legume și mașini de spălat.

Cel puțin 35 de membri ai OMC au dreptul să negocieze cu Ucraina, inclusiv Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Canada, Brazilia, India și China, iar acest proces poate dura ani de zile. În cazul în care negocierile vor eșua, Ucraina ar putea majora taxele unilateral.

Unii experți admit că acest plan care va duce la revizuirea a sute de acorduri comerciale, va promova politici protecționiste în întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven + 2 =