Ucraina nu va permite convoiului rus cu ajutoare umanitare să treacă frontiera

Convoiul rusesc cu ajutoare umanitare, format din 280 de camioane Kamaz, va fi oprit la graniţa cu Ucraina, pentru a nu permite acestuia să treacă frontiera. Destinația convoiului sunt regiunile din estul Ucrainei, unde au loc conflicte. foto

Şeful adjunct al Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev, Valeri Cealîi, a anunţat că ajutorul umanitar din Rusia va fi preluat şi încărcat în alte camioane de către reprezentanţii Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, care coordonează o campanie în acest sens pentru victimele conflictului din Donbas. Acest transfer de ajutoare umanitare ar putea avea loc la punctele de trecere a graniţei din regiunile Belgorod şi Harkov. 

Un transport umanitar format din 280 de camioane, aparţinând Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, a plecat marţi dimineaţa din oraşul Naro Fominsk din regiunea Moscova cu destinaţia estul Ucrainei. Potrivit agenției ITAR-TASS, transportul umanitar de 2.000 de tone, care constă în obiecte de primă necesitate, a fost coordonat cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. 

Administraţia prezidențială de la Kiev a dat asigurări că orice ajutor umanitar rus va fi oferit în cadrul unei misiuni internaţionale. „Nu aşteptăm niciun convoi umanitar, de nicio natură. Preşedintele Ucrainei s-a pronunţat în favoarea unui ajutor internaţional pentru populaţia din Lugansk, dar cu participarea Uniunii Europene, a Statelor Unite, Germaniei şi altor parteneri. Rusia poate lua parte, dar cu respectarea reglementărilor internaţionale, sub egida Comitetului Internaţional al Crucii Roşii”, a explicat Valeri Cealîi.

Într-un interviu acordat Reuters, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi-a exprimat temerea sa în legătură cu faptul că Rusia poate începe o invazie împotriva Ucrainei, sub pretextul unei misiuni umanitare.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 13 =