Ucraina..." />

Ucraina este una dintre cele mai corupte țări din lume

Ucraina este una din cele mai corupte țări din lume, potrivit unui studiu anual publicat de organizaţia Transparency International. Ucraina deține locul 144 dintr-o listă de 176 de țări, obținând 26 de puncte din 100 posibile. foto

Indicele, stabilit pe baza unor date culese de către 13 instituţii internaţionale – între care Banca Mondială (BM), bănci asiatice şi africane de dezvoltare sau Forumul Economic Mondial – este cuprins între zero pentru cea mai coruptă ţară şi o sută pentru cea mai necoruptă. 

În anul 2011 Ucraina a obținut 27 de puncte, ceea ce confirmă că situația s-a înrăutățit astfel încât țara a ajuns la nivelul Congo și Papua Noua Guinee. Transparency International precizează că orice rezultat mai mic de 30 de puncte este „o rușine pentru națiune”. Potrivit organizației, cauzele principale care generează creșterea indicelui de corupție în Ucraina țin de lipsa de activitate a Comitetului Național Anticorupție care activează pe lângă președintele țării, nefinanțarea programelor de stat pentru combaterea corupției, modificarea legislației în domeniul achizițiilor publice, care a dus la spălarea a zeci de miliarde de grivene din bani publici. „Suntem îngrijorați de faptul că majoritatea deciziilor în lupta cu corupția rămân doar la nivel de intenție”, se arată într-o declarație a Transparency International.

Același studiu arată că România ocupă locul 66 în clasament, obţinând un scor de 44. La nivel global, România este la egalitate cu Arabia Saudită şi Kuwaitul, fiind devansată de Croaţia şi Slovacia.

Republica Moldova a coborât 18 locuri şi se situează pe poziţia 94, cu un scor de 36, la egalitate cu Grecia, alături de alte şase state, şi anume Benin, Columbia, Djibuti, India, Mongolia şi Senegal.

Danemarca, Finlanda şi Noua Zeelandă împart prima poziţie în rândul ţărilor celor mai „necorupte”, cu scoruri de peste 90. La cealaltă extremă a clasamentului, Afganistanul, Coreea de Nord şi Somalia ocupă împreună ultimul loc (174), fiind percepute drept cele mai corupte ţări din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =