<..." />

Ucraina a pierdut 5 porturi maritime, iar încă unul este în pericol

Ucraina a pierdut cinci porturi maritime comerciale după anexarea Crimeii, iar operațiunea antiteroristă din estul țării pune în pericol fluxurile de mărfuri care trec prin porturile de la Marea Azov, scrie revista Forbes Ucraina. foto

Potrivit publicației, din aprilie 2014, porturile Eupatoria, Kerci, Sevastopol, Feodosia și Ialta nu mai sunt în datele statistice ale Administrației Porturilor din Ucraina. Ultimele date, din primul trimestru, arătau că fluxul de mărfuri din porturile peninsulei au scăzut cu 28%. Cel mai mult s-au redus în portul Kerci, care a pierdut importante fluxuri de tranzit de mărfuri – produse petroliere și cărbune,  evaluate la 680 de mii de tone. 

Recent, autoritățile ucrainene estimau și pierderea portului Mariupol de la Marea Azov, din cauza extinderii controlului trupelor separtiste din acea regiune. Deși riscul există, Ucraina deține în prezent controlul asupra canalului maritim Kerci-Enikalsk. Un lucru îmbucurător este că și volumul de mărfuri transbordate prin porturile de la Marea Azov – Berdeansk și Mariupol – a crescut.

În afară de metale feroase, activitatea porturilor a fost salvată de cereale, pentru că anul trecut Ucraina a avut o recoltă record de 63 milioane de tone. Cerealele compensează reducerea exporturilor de minereuri, cocs, produse chimice și materiale de construcții.

În total, în patru luni, cele 13 porturi maritime comerciale au sporit volumul de mărfuri transbordate cu 7,7%. Rezultatul este influențat de pierderea Crimeii, porturile căreia au operat aproximativ 14 milioane de tone de mărfuri în anul 2013, pe timp de pace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + 19 =