În Turcia ben..." />

Turcii plătesc cea mai scumpă benzină din Europa

În Turcia benzina s-a scumpit din nou la sfârșitul săptămânii trecute cu 6 eurocenți pentru un litru. Astfel, un litru de benzină costă în medie 4,85 lire turcești (2,03 euro). foto

În urma acestei scumpiri, Turcia și-a întărit poziția de țară cu cei mai scumpi carburanți din Europa, devansând Norvegia, unde litrul de benzină costă 1,98 euro.

Majorarea a fost anunțată după ce guvernul a decis să ridice prețul carburanților vânduți de rafinăriile de stat. Această măsură, de regulă, obligă la scumpiri și alte rafinării de pe piață, unde domină mai multe companii de stat. 

Prețul carburanților din Turcia și Norvegia este de trei ori mai scump decât în Statele Unite. Competiția pentru cea mai scumpă benzină dintre aceste două țări durează de mai mulți ani, deși această povară este foarte grea pentru cetățenii turci. În timp ce în Norvegia venitul mediu pe cap de locuitor este de 88 890 de dolari, în Turcia indicatorul este de aproape nouă ori mai mic – 10 410 de dolari.

Guvernul a majorat impozitele în speranța reducerii deficitului bugetar, iar decizia a dus la o creștere bruscă a prețurilor în Turcia.

Potrivit analiștilor, decizia executivului de la Ankara de a umfla prețul benzinei (alcătuit în proporție de 60% din cote de impozitare) este determinată de dorința menținerii cotei deficitului comercial al țării. Turcia importă mai mult de 98% din combustibil din străinătate.

Guvernul estimează că, în 2013, din bugetul de stat vor fi cheltuite 60 miliarde dolari pentru importul de petrol si gaze din Rusia, Iran, Irak și alte țări din regiune.

Turcia a reușit să reducă deficitul comercial de la 106 miliarde dolari în 2011 până la 84 miliarde dolari în 2012. Dar pentru că țara nu dispune de resurse de energie, această cifră nu va fi redusă considerabil în viitorul apropiat. (Black Sea News)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six + 13 =