În vreme ce turcii..." />

Turcia, tot mai departe de Uniunea Europeană

În vreme ce turcii sunt tot mai puțin atrași de ideea intrării în Uniunea Europeană, premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ironizat la sfârșitul acestei săptămâni perspectiva aderării țării sale la UE, relatează AFP. foto

„Recent, în timpul unei vizite în Rusia, i-am spus ironic președintelui Putin: „Acceptați-ne în grupul „Shanghai 5” și vom reconsidera candidatura noastră la UE””, a povestit premierul în timpul unei emisiuni la postul de televiziune TV24. 

Organizația pentru Cooperare de la Shanghai este un grup regional asiatic fondat în anul 1996 de Rusia, China, Kazahstan, Tadjikistan și Kârgâzstan (în 2001 a aderat și Uzbekistan). Erdogan a deplâns ritmul lent în care se desfășoară negocierile de aderare la Uniunea Europeană și a avertizat că această situație ar putea împinge Turcia spre „alte căutări”, adică spre parteneriate regionale de cooperare cu Rusia sau China.

Turcia negociază aderarea la Uniunea Europeană încă din anul 2005. Premierul Erdogan a acuzat UE că ridică „obstacole care nu legătură cu acquis-ul comunitar”, însă a subliniat că Guvernul său islamo-conservator își menține interesul ca Turcia să adere la UE, în ciuda crizei financiare prin care trece Europa.

Pe de altă parte, opinia publică turcă este tot mai puțin atrasă de ideea aderării la UE, după cum arată un sondaj publicat săptămâna trecută de institutul Metropoll. Astfel, dacă s-ar organiza un referendum, numai 43% dintre turci ar vota pentru aderare. Numărul cetățenilor turci care doresc aderarea a scăzut mult față de septembrie 2008, când 69% dintre cei cu drept de vot ar fi optat pentru integrare.

Discuțiile dintre UE și Turcia stagnează în special din cauza opoziției unor țări precum Franța și Germania față de aderarea Turciei la UE. Comisia Europeană a oferit ţării posibilitatea de a deveni un „partener privilegiat” al UE, însă Guvernul turc a arătat că nu acceptă decât statutul de membru al UE cu drepturi depline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − nine =