Turcia, partenerul economic numărul unu al României din afara țărilor UE

Valoarea schimburilor comerciale bilaterale, de aproape 4 miliarde de euro după primele nouă luni din 2013, este garanția că putem fi optimiști față de dezvoltarea relațiilor economice româno-turce, a declarat, vineri, Sorin Dimitriu, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a României în deschiderea forumului de afaceri România-Turcia. foto

„Turcia este partenerul economic numărul unu din afara țărilor membre ale Uniunii Europene și pe locul cinci în competiția mondială. România este de asemenea importantă pentru Turcia și reprezintă un partener important ocupând locul 12 la export și locul 15 la import. În anul 2013, Turcia s-a situat pe locul 16 în ceea ce privește investițiile directe în România. În prezent, circa 14.000 de firme cu capital turcesc sunt operative în România, iar estimările sunt de creștere pentru anul 2014”, a precizat Sorin Dimitriu. 

În acest context, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București va deschide în cea de a doua jumătate a anului 2014 un birou de reprezentare și o expoziție permanentă de produse românești în Turcia, la Istanbul. Acest birou va oferi firmelor românești posibilitatea de a intra în contact cu cât mai mulți parteneri din zona balcanică.

„Firmele turcești pot avea parteneriate de succes pe proiecte din zona energetică, pe industria agroalimentară, pe turism, cu accent pe turismul balnear. Pe acest segment există o serie de unități scoase la privatizare, dar există și posibilitatea dezvoltării de proiecte greenfield. Industria produselor mecanice precum și metalurgia sunt de asemenea sectoare în care companiile din Turcia și România pot coopera cu succes”, a spus Sorin Dimitriu.

CCIR a organizat vineri Forumul de afaceri economic România-Turcia în parteneriat cu asociația balcanică a industriașilor și oamenilor de afaceri Rumelia — Balkasiad.

„Succesul oamenilor de afaceri turci este dat în primul rând de faptul că ei nu stau acasă să le vină oportunitățile la picioare, ci caută noi piețe pentru a investi în locuri prielnice. Avem încredere în viitorul României și de aceea organizăm și în Turcia, în orașele mari, diverse manifestări pentru mediatizarea României ca destinație de afaceri dar și culturală. Putem spune că mediul de afaceri este destul de stabil în România, mai ales în ultimul an. Guvernul nu trebuie să se joace prea mult cu taxarea, cu fiscalitate. În condițiile actuale putem spune că România este o zonă bună pentru investițiile turce”, a spus Guver Gungor, secretar general al Asociație Oamenilor de Afaceri Turci în România (TIAD).

La forumul economic au participat circa 20 de oameni de afaceri turci, membrii ai Asociației Balcanice a Industriașilor și Oamenilor de Afaceri Rumelia. (Agerpres)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × four =