Ministrul turc a..." />

Turcia îndeamnă UE să anuleze regimul de vize

Ministrul turc al afacerilor europene Egemen Bağış a făcut apel către țările membre UE să elimine regimul de vize, declarând că refuzul nu are niciun temei juridic. Bağış a scris un articol întitulat „Europa fără vize” și l-a publicat pe blogul său, care a fost citat de publicația „New Europe”. foto

„Turcia este singura țară cu statut de candidat la UE, ai cărei cetățeni încă mai au nevoie de vize. În același timp, cetățenii din Balcanii de Vest, aproximativ 200 de milioane de brazilieni și 120 de milioane de mexicani sunt scutiți de viză”, a scris Bağış în articol. El a mai menționat că Turcia este singura țară care a format o uniune vamală cu UE, fără să fie membru al comunității. „Mărfurile oamenilor de afaceri turci ajung ușor în Uniunea Europeană, iar proprietarii acestor mărfuri nu se pot deplasa liber”, a subliniat ministrul. 

Cetățenii turci sunt scutiți de vize în conformitate cu Acordul de la Ankara, semnat între Turcia și Comunitatea Economică Europeană (CEE) în 1963, și cu protocoalele care îl însoțesc din 1973. Acest document asigură aderarea Turciei la CEE.

Ministrul turc subliniază că este de la sine înțeles că refuzul abolirii regimului de vize pentru cetățenii turci este motivat de teama țărilor europene, care se așteaptă la un fluxul de migranți. Egemen Bağış minimizează însă acest aspect, menționând că numărul de turci care au părăsit țările europene pentru a reveni în țara lor este mai mare decât al celor care se mută definitiv în Europa.

Bağış a mai afirmat că mulți politicieni europeni și funcționari de stat sunt conștienți că regimul fără vize pentru cetățenii turci nu va avea consecințe social-economice negative pentru țările UE, dar, dimpotrivă, va aduce mai multe avantaje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × two =