Turcia ar dori să evite Bulgaria pentru transporturile de marfă

„Turcia intenţionează să creeze o rută alternativă pentru transportatorii comerciali, în scopul de a ocoli Bulgaria, după conflictul dintre cele două state provocat de problemele legate de autorizaţiile pentru transportul de marfă”, a declarat preşedintele Asociaţiei Transportatorilor din Turcia (UND), Cetin Nuhoglu, citat de agenția Novinite de la Sofia. foto

Acesta a adăugat că Turcia are în vedere traversarea prin punctul grecesc de trecere a frontierei Kipi şi de acolo, spre oraşul italian Trieste, în scopul evitării teritoriului bulgăresc. Pe data de 1 februarie 2014, Turcia a anulat autorizaţiile de transport eliberate pentru transportatorii bulgari, sub pretextul că Bulgaria nu a respectat acordurile pentru a oferi 125.000 de permise operatorilor de transport din Turcia. La rândul lor, autorităţile bulgare insistă pentru organizarea unei întâlniri bilaterale în vederea renegocierii numărului de autorizaţii, care în prezent nu corespunde necesităţilor mediului de afaceri. 

Ankara susţine că va participa la o întâlnire pe această temă doar dacă Bulgaria oferă jumătate din autorizaţiile de transport convenite în anul 2012. Acordul de acum doi ani, care stabileşte numărul de autorizaţii pentru transportatorii din ambele state, prevede că dacă niciuna dintre părţi nu are pretenţii în privinţa numărului de autorizaţii pentru anul următor, acesta rămâne neschimbat. În noiembrie 2013, Bulgaria a solicitat o întâlnire bilaterală cu Turcia în vederea renegocierii numărului de autorizaţii acordate, având în vedere necesitatea tot mai mare a acestora în sectorul transporturi. Până în prezent, Turcia a refuzat o întrevedere pe această temă, motivând că Bulgaria este obligată să ofere numărul convenit de autorizaţii, încălcând astfel acordul care prevede că numărul acestora rămâne neschimbat doar dacă cele două state nu au niciun fel de pretenţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + 10 =