Turcia acuză Iranul că a majorat taxele pentru tranzitul camioanelor turcești

Ministrul turc al Transporturilor și Comunicațiilor, Lufti Elvan, acuză Iranul că a dublat  ilegal taxa de tranzit pentru camioanele din Turcia. foto

Potrivit lui Lufti Elvan, Iran și Turcia sunt state vecine între care există relații comerciale reglementate. Ministrul turc consideră că guvernul de la Ankara respectă toate acordurile semnate cu Iranul, iar oficialii din Teheran ar trebui să aibă un comportament similar.

În ultimii ani, Iranul a perceput o taxă de tranzit pentru camioanele din Turcia, ce intrau pe teritoriul țării, în valoare de 750 dolari, în timp ce camioanele iraniene mergeau în Turcia gratuit.

După aceea, Turcia a introdus o taxă similară pentru camioanele iraniene. Măsură a fost luată pentru a forța Iranul să reducă taxa de tranzit pentru camioanele din Turcia, însă, cu toate acestea, Iranul a crescut taxa până la 1.500 dolari, începând cu 10 octombrie.

În același timp, oficialii iranieni spun că, în conformitate cu acordul semnat cu Turcia acum câteva decenii, cele două părți pot percepe o taxă de tranzit numai în cazul în care există diferență dintre prețurile la carburanții în cele două țări.
Potrivit presei de la Ankara, prețul unui litru de motorină în Turcia este de 2,12 lire turcești (un dolar este egal cu 2,2729 TL), iar în Iran – 2500 riali (26,692 IRR / 1 USD).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − ten =