Trib..." />

Tribunalul Arbitral în Transporturi se extinde în Ucraina

Tribunalul Arbitral în Transporturi (TAT) de pe lângă Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale și Asociația Transportatorilor Rutieri Internaționali din Ucraina (AsMAP) au semnat miercuri, 7 aprilie, la Geneva, Acordul cadru de parteneriat privind susţinerea şi promovarea soluţionării litigiilor din transporturi prin intermediul arbitrajului specializat asigurat de către Tribunalul Arbitral în Transporturi, informează ARTRI.

Documentul a fost semnat de către Preşedintele TAT Cristian Şerban și Președintele AsMAP Leonid Kostiucenko, în prezenţa Secretarului general al ARTRI Florinel Andrei.

Acordul cadru de parteneriat dintre cele două instituţii oferă Ucrainei posibilitatea de a contribui substanțial la extinderea Rețelei Internaționale de Arbitraj specializat în transporturi a TAT.

„Ne bucurăm că AsMAP, cea mai importantă asociație de profil din Ucraina, a devenit primul partener al TAT din estul Europei. Am certitudinea că proiectul ambiţios al Rețelei Internaționale de Arbitraj specializat în transporturi va deveni, alături de partenerii noştri, realitate”, a declarat Cristian Şerban.

„Sper că acest acord va întări nu doar relațiile de cooperare dintre AsMAP și ARTRI, dar va oferi transportatorilor rutieri internaționali din Ucraina posibilitatea de a facilita ordinea și termenii de examinare a litigiilor judiciare, legate de activitatea lor. Activitatea Tribunalului Arbitral pe lângă ARTRI este pozitivă și utilă pentru transportatorii noștri”, a subliniat Leonid Kostiucenko.

„ARTRI promovează și la nivel internațional beneficiile arbitrajului specializat în transporturi oferit de TAT, ca soluție sigură, profesionistă și rapidă pentru transportatori, în primul rând, dar și pentru furnizorii și beneficiarii de servicii din domeniile conexe transporturilor, în cazul apariției de litigii la nivel național și internațional”, a declarat Florinel Andrei.

***
Tribunalul Arbitral în Transporturi de pe lângă Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale este o instituție arbitrală specializată în soluționarea prin arbitraj a litigiilor în materia transporturilor și activităților auxiliare transporturilor (activități ale caselor de expediții, activități ale comisionarilor vamali, depozitări, manipulări, servicii de poștă și curierat etc.). În îndeplinirea rolului său de a furniza o jurisdicție alternativă cu caracter privat specializată în cele peste 120 de țări Părți Contractante la Convenția pentru recunoaşterea şi executarea hotărârilor arbitrale străine (New York, 1958), Tribunalul Arbitral în Transporturi asigură soluționarea cu celeritate și imparțialitate a litigiilor izvorând din raporturile juridice de transport și activități auxiliare transporturilor, precum și din alte litigii cu privire la care competența de soluționare a fost încredințată acestuia.

ARTRI și AsMAP sunt Asociațiile naționale garante pentru aplicarea în România respectiv, în Ucraina, a Convenției vamale referitoare la transportul internațional al mărfurilor sub acoperirea Carnetului TIR (Convenția TIR). Ambele Asociații sunt membre active ale Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere (IRU), fondată la Geneva la 23 martie 1948 și care reunește în prezent asociații profesionale de profil din 74 de țări de pe 5 continente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + eighteen =