Tranzitul de mărfuri în porturile din Ucraina se reduce semnificativ

Ucraina ar trebui să reformeze sectorul portuar în anii 2015-2016, dacă nu vrea să fie amenințată de pericolul de a pierde lupta cu concurenții pentru tranzitul de mărfuri prin porturile sale, a declarat directorul Centrului „Strategii de Transport”, Serghei Vovk, în contextul dezbaterii noului proiect al Legii cu privire la porturi. foto

Vovk a menționat că tendința de scădere a tranzitului de mărfuri prin porturile din Ucraina, în special prin cele din regiunea Odesa, este observată din anul 2008. „În această perioadă noi am pierdut déjà o treime din bunurile tranzitate”, a remarcat specialistul. Potrivit lui, Ucraina pierde poziția bună de altă dată din cauza concurenței acerbe în acest domeniu, precum și din cauza țărilor vecine care dezvoltă activ instalațiile portuare.

„Rusia a dat de înțeles că va tranzita mărfurile prin porturile sale. Rușii au proiectul portului Taman în valoare de 6,1 miliarde de dolari, are loc și extinderea portului din Novorosiisk, în special în domeniul transportului containerizat. Constanța dezvoltă lucrări hidrotehnice și deschide un nou pod peste Dunăre”, a subliniat specialistul.

Serghei Vovk a menționat că toate cele enumerate mai sus sunt proiecte pe termen scurt care se vor încheia în anii 2015 – 2016. În acest context, Ucraina ar trebui să inițieze o reforă amplă a sectorului portuar dacă vrea să îşi menţină poziţia pe această piaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 1 =