Neg..." />

Transporturile de mărfuri dintre Rusia și Polonia, în impas

Negocierile ruso-poloneze în privința stabilirii contingentului de autorizații pentru anul 2016, care au avut loc în perioada 1-3 februarie, la Varșovia, au intrat în impas. Părțile au convenit continuarea discuțiilor la jumătatea lunii în Rusia. foto

Secretarul de stat din Ministerul Infrastructurii și Construcțiilor din Polonia, Jerzy Szmit, a declarat că țara sa condiționează semnarea protocolului de colaborare pe anul 2016 cu eliminarea măsurilor discriminatorii din Rusia, intrate recent în vigoare, care împiedică transporturile rutiere internaționale din țări terțe pe piața rusă. Potrivit opiniei oficialilor polonezi, partea rusă încalcă unilateral acordul bilateral internațional în domeniul transporturilor dintre Rusia și Polonia. „Noi ne dorim ca transportul rutier de mărfuri să funcționeze în condiții stabile, iar partenerii ruși nu ne dau nicio garanție că așa va fi”, a subliniat Szmit.


Omologul său rus, Nikolai Asaul, a criticat delegația polonă pentru poziția distructivă, acuzând-o că solicită o cotă prea marea de autorizații pentru anul 2016. „Noi am fost de acord să revizuim legislația noastră în domeniul controlului asupra transportatorilor străini. Cu toate acestea, nu am putut stabili nici o cotă preliminară de autorizații pe două luni, pentru ca transportatorii să poată lucra. Polonezii solicită o cotă mult prea mare. Sunt cifre inacceptabile”, a declarat Asaul la ieșirea de la negocierile din Varșovia. Mai mult, delegația rusă a avertizat că dacă Polonia va închide definitiv tranzitul pentru transportatorii ruși pe teritoriul său, camioanele rusești vor ajunge în Europa cu feribotul pe Marea Baltică.


În prezent, transportul de mărfuri dintre Rusia și Polonia nu este complet oprit, deoarece transportatorii ruși/polonezi care au intrat pe teritoriul Rusiei/Poloniei până la data de 31 ianuarie 2016 cu autorizații emise în anul trecut pot reveni în țara lor până pe 15 februarie 2016. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × two =