Circa 3..." />

Transportatorii rutieri protestează în Piața Victoriei

Circa 3.000 de transportatori se adunaseră joi dimineață, în Piața Victoriei și pe bulevardul Kiseleff din Capitală, pentru a protesta împotriva scumpirii RCA, conform estimărilor Jandarmeriei. Protestul a început, oficial, la ora 9.30, iar transportatorii, veniți cu autoturisme, autocare și microbuze, au început să claxoneze, informează Agerpres. foto

Transportatorii rutieri vor protesta până la ora 15.00, la acțiunea de protest urmând să fie mobilizate aproximativ 7.000 de autobuze, autocare și taxiuri care aparțin patronatelor cu activitate în domeniul transportului public de persoane dar și autocamioane din domeniul transporturilor de marfă.

Primăria Capitalei a aprobat acest protest cu condiția ca numărul autovehiculelor să fie redus de la 10.000 cât intenționau să mobilizeze transportatorii, la doar 6.000 — 7.000, iar traficul să nu fie blocat.

Protestul este organizat de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), împreună cu Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI), Asociația Națională a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți (ANTTI) și Asociația Operatorilor de Transport (APULUM).

Transportatorii solicită intervenția autorității pentru un cost al primei RCA suportabil de către transportatori, în condițiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300% în ultimele șase luni pentru activitatea de transport persoane și transport marfă, inclusiv taxi, precum și eliminarea supraacizei, începând cu data de 1 ianuarie 2016.

De asemenea, transportatorii cer ‘intervenția Guvernului României pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligați să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deși obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, și nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze, taxiuri’.

‘Solicităm sprijin pentru modificarea legii 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, astfel încât operatorii de transport să fie exonerați de obligația de a plăti lunar drepturile de autor numai pentru simplul fapt că autovehiculul este dotat cu un aparat de radio. Să se procedeze ca în Uniunea Europeană, să fie plătită o singură taxă la înmatricularea autovehiculului care va fi folosit la activitatea de transport persoane’, se menționează în comunicat.

Totodată, transportatorii solicită urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate și aprobate în Comisiile de dialog social (modificarea HG 69.), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 2 =