Doar o mică parte a măr..." />

Transportatorii ocolesc Uniunea Vamală

Doar o mică parte a mărfurilor venind din Asia către Europa trece pe teritoriul țărilor din Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazakhstan). Transportatorii rutieri internaționali preferă rutele mai lungi, dar mai sigure. Specialiștii spun că potențialul de tranzit al Uniunii Vamale nu este exploatat la maximum. foto

Președintele Asociației Transportatorilor Rutieri Internaționali din Belarus (BAMAP), Nicolai Borovoi, a oferit exemplul țării sale: în anul 2013 tranzitul de mărfuri pin Belarus a scăzut cu 6,4%, iar pe teritoriul unii a scăzut cu 1,7% per ansamblu. Borovoi s-a referit la datele Băncii Euroasiatice pentru Dezvoltare (EABR), care arată că din Asia în Europa tranzitul de mărfuri este de peste 140 de milioane de tone. Doar 4 milioane de tone de mărfuri din 140 trec pe teritoriul celor trei țări – Kazakhstan, Rusia și Belarus. Cealaltă parte revine transportului maritim. 

„Avantajul provizoriu al coridoarelor rutiere prin țările Uniunii Vamale, comparativ cu rutele ocolitoare alternative, pare tentant. Distanța coridorului rutier de pe teritoriul celor trei țări este de 10 mii de kilometri, iar de pe rutele ocolitoare depășește 20 de mii de kilometri. Calculat în timp, termenul de tranzit pe mare ajunge la 40 de zile, iar cel direct 12-18 zile”, a subliniat Nicolai Borovoi.

Transportatorii evită însă teritoriul Uniunii Vamale din cauza stării drumurilor, lipsei de parcuri logistice și a reținerilor nejustificate la punctele de trecere a frontierei. (Cargo)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + three =