Transportatorii de mărfuri turcești, prinși în capcana sancțiunilor Rusiei

Agenția de știri Novinite din Bulgaria scrie că transportatorii bulgari, încărcați cu marfă din Turcia, sunt blocați la vămile din Federația Rusă și nu sunt lăsați să descarce mărfurile. „În aceeași situație se află și transportatorii români, moldoveni și kazahi”, a declarat Fatih Sener, directorul executiv al asociației internaționale a transportatorilor din Turcia (UND). foto

Potrivit acestuia, peste 1 250 de camioane, care efectuează export de mărfuri turcești, sunt blocate în punctele de trecere ale frontierei ruse. „Rusia nu permite accesul camioanelor cu mărfuri turcești și nici tranzitul de câteva zile”, a spus Sener. „Nu sunt lăsate să descarce marfa nici camioanele ajunse deja în Rusia. În această situație sunt transportatori români, bulgari, kazaci și moldoveni, care transportă mărfuri din Turcia”, a mai spus directorul executiv al UND.

După incidentul cu avionul de luptă rusesc, doborât de apărarea antiaeriană turcă la frontiera turco-siriană, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan și premierul, Ahmet Davutoglu, au declarat că Ankara nu este interesată în escaladarea conflictului.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat însă că incidentul va avea consecințe grave și a impus sancțiuni economice împotriva Turciei.

Sancțiunile vizează interdicția zborurilor charter din Rusia și Turcia, agențiile de turism nu mai pot vinde pachete turistice la stațiunile din Turcia, iar unele produse de import turcești au fost interzise, în special fructele. Totodată, activitatea economică a unor companii turcești va fi stopată sau limitată.

Peste 100 de camioane, care urmau să tranziteze Rusia, caută trasee alternative. „Azerbaidjanul ne-a permis să trecem și aceste camioane se vor îndrepta spre Asia Centrală, un traseu mult mai costisitor”, a mai precizat el.

Exporturile din Turcia le constituie, în mare parte, produsele alimentare, agricole și textile. Turcia este una din principalele destinații turistice pentru cetățenii ruși. Aproximativ 50% din exportul turcesc spre Rusia, care în anul trecut a ajuns la valoarea de 6 miliarde dolari, este transportat pe uscat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + eight =