Lumea Transpo..." />

TRANSPASS: Cheltuieli în timp real pentru cărăuși

Lumea Transporturilor devine tot mai complexă și de aceea necesită servicii performante, pe măsura exigențelor beneficiarilor. Așa a apărut nevoia de Transpass, companie olandeză care a început să se impună și în România. foto

Am primit lămuririle corespunzătoare de la Florian Aron, director de vânzări Transpass România.

Transpass e un grup de firme constituit cu peste 25 de ani în urmă în Olanda, la Dordrecht, furnizor de servicii pentru transportatorii internaționali, de marfă și de călători. În prezent, Transpass Groupe aparține unui grup francez, cu sediul la Paris.

Procesarea taxei de drum
Cel mai important serviciu Transpass e procesarea taxei de drum. Florian Aron: „Furnizăm carduri pentru plata taxelor de drum, ce pot fi folosite și la achiziționarea unităților de bord, pentru anumite țări: Franta, Spania, Italia, Portugalia, Austria, Germania și Slovenia”. Şoferul nu trebuie să mai oprească la stațiile de taxare și să plătească cu cardul. Are unitatea de bord, rulează cu viteză mică prin poarta de taxare şi e înregistrată trecerea.

Rambursarea TVA

Conform directivei europene, transporturile internaționale de mărfuri și călători beneficiază de acest avantaj: achizițiile făcute de transportatorii români în țările UE sau de către transportatorii străini în România, precum combustibilul, taxa de drum, reparațiile, piesele de schimb sau tot ce ține de accesoriile necesare camionului (lichid de parbriz, raclete de parbriz etc.), pe care le pot cumpăra în benzinării, sunt purtătoare de TVA, iar șoferul plătește cu card sau numerar. Acest TVA se poate recupera.

Când șoferul cumpără combustibil dintr-o țară străină, nu i se face factură, i se dă o chitanță sau, dacă plătește cu card, furnizorul rețelei face o factură, în care aplică TVA, ce se poate rambursa.

Un serviciu unic

Mai există un serviciu deosebit, pe care alte companii nu-l au. Un om de afaceri român participă la o expoziție la Dusseldorf, închiriază stand, își expune produsele, serviciile şi mărfurile. Factura pe care o primește pentru închiriere, de exemplu, e purtătoare de TVA, ce se poate rambursa. La fel, cheltuieli de hotel, mașină, toate purtătoare de TVA. Termenul de rambursare în aceste situații e mai îndelungat.

Conform directivei europene, termenul de rambursare e patru – şase luni. Fiecare țară e obligată să respecte termenul maxim de şase luni. Au început să apară solicitări pentru rezervări la feribot, numai pentru tiruri sau autocare, pe toate rutele. Serviciul oferit de Transpass e rapid, ușor, foarte comod pentru transportator.

„Firma doar ne trimite un e-mail, eu îi dau confirmarea de rezervare în 15 minute, iar plata se face la un anumit termen. Din momentul în care s-a îmbarcat pe feribot, plătește în maximum 45 de zile”, spune Aron.

Firma oferă și rezervări la serviciile rola – îmbarcarea pe tren a tirurilor. Odată cu TVA, unele țări rambursează și accizele aplicate la plata combustibililor: Belgia, Ungaria şi Spania. Anumite state oferă discounturi. Pentru Franța, de exemplu, acesta e 13% pe an, iar pentru Slovenia 10%.

Plata ecotax în Franța

Florian Aron reamintește că, începând cu 1 octombrie, Franța va introduce Ecotax. Dacă până acum se percepeau taxe de drum numai pe autostrăzi, după 1 octombrie se percepe taxă și pe principalele drumuri naționale.

„Noi îi informăm pe clienții noștri care sunt acele drumuri. În plus, deja putem pune la dispoziție dispozitivul pe baza căruia se va face plata Ecotax: unitatea de bord va fi înlocuită cu alta mai performantă, ce oferă și mai multe servicii. Ecotaxa e în medie 0,25 € pe kilometru. Discounturile pentru taxele pe autostradă se acordă anual”, explică directorul. Transpass oferă servicii pentru taxa de drum și combustibil în Ucraina și Belarus.

Noutate absolută: „Putem asigura acum procesarea taxelor de drum și în Slovenia. Unitatea de bord pentru Franța și Spania e deja utilizabilă și în Portugalia. În Germania, am introdus un nou serviciu, pentru cei ce au unitățile de bord prin noi.

Cărăușul își poate vedea consumul chiar zilnic la taxele de drum. Poate să-și urmărească în timp real camionul prin GPS, dacă are unitatea de bord cuplată permanent la instalația electrică a camionului”.

Clientul poate să-și vadă cu 24 de ore în urmă cheltuielile făcute pe taxe de drum, pe fiecare camion în parte. Transpass asigură, într-un fel, și o parte a managementului firmei. Văzându-și costurile, el își cunoaște cheltuielile, ceea ce e foarte important. Dându-i TVA înapoi, pentru transportator e o gură de oxigen.

Prin rambursarea TVA, prin taxele de drum, Transpass vine cu soluții de sprijinire a managementului firmei. Transportatorul poate intra online pe aplicațiile Transpass, ca să-și vadă cheltuelile la taxele de drum şi implicit își vede și traseul urmat de camion.

Florian Aron s-a născut pe 31 iulie 1961, în București. Părinții provin din Ploiești. A terminat Facultatea de Transporturi în anul 1987. După absolvirea facultății, a lucrat în Centrala de Transporturi Auto, cu ITA Dolj, ITA Giurgiu și apoi cu ITA București. În 1993 a trecut în sistemul privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 3 =