..." />

Transformarea Europei în Economie Circulară se discută la București

BUCUREȘTI, 21 mai 2015Pe 28 mai, la București, va avea loc cea de-a treia conferință anuală a Societății Europene a Reciclării unde tema principală a discuțiilor va fi reprezentată de tranziția Europei către o economie circulară. foto

Conform datelor procesate de Comisia Europeană, modelul creșterii economice de tipul ”ia-produ-consumă-aruncă” a generat ideea că resursele naturale sunt din abundență, disponibile și pot fi aruncate. Însă unul  dintre  obiectivele  Directivei  2008/98/CE  este  acela  de  tranziţie  către  “o  societate  a  reciclării”,  urmărind evitarea generării de deşeuri şi utilizarea lor ca resursă.

Cu acest scop, Societatea Europeană a Reciclării, organizează, pentru a treia oară, la București conferința internațională cu tema ”Resurse Naturale și Managementul Deșeurilor”. În cadrul acestei conferințe se dorește punerea în discuție a conceptului de economie circulară – ceea ce presupune reutilizarea,  repararea,  renovarea  şi  reciclarea materialelor şi a produselor existente.

 „Protejarea mediului înconjurător și a resurselor naturale este esențială pentru calitatea vieții, atât a generațiilor prezente, cât și a generațiilor viitoare. Ultimele statistici la nivel global arată că, în ritmul actual, până în anul 2050 vom avea nevoie de 2 planete pentru a ne satisface nevoile. În acest context, și în condiția în care România reciclează doar 3% din deșeuri, considerăm oportun organizarea Conferinței Internaționale <<Societatea Europeană a Reciclării – Resurse Naturale și Managementul Deșeurilor>>. A 3-a ediție a Conferinței este o întrunire în cadrul căreia aducem în același loc actorii implicați în sistemul de management al deșeurilor (SMID), atât autorități de reglementare și control, companii, dar și reprezentanți ai societății civile și mediului academic, în vederea găsirii celor mai potrivite soluții la problemele critice existente”, a declarat Mihaela Papazu, Director Executiv Asociația Planeta Verde.

În cadrul evenimentului vor fi prezenți invitați din zona politică europeană și națională din domenii conexe protecției mediului. Printre cei mai importanți invitați se vor număra: Karmenu Vella – Comisar European – Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit, Comisia Europeană (confirmed speech), Reprezentant al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor România, Piotr  Barczak  –  Responsabil proiecte de mediu,  European Environmental Bureau, FEVE, Federaţia Europeană a Recipientelor de Sticlă, GEIR, Grupul European al Industriei de Regenerare a uleiului și AEA,  Asociaţia  Europeană  a Aluminiului, Asociații  de preluare responsabilitate deșeuri din Romania, Ministerul Educației și Cercetarii Stiintifice și mulți alții.

Temele principale de discuție din cadrul conferinței vor face referire la: stimularea reciclării şi prevenirea pierderii de materiale valoroase; crearea de locuri de muncă şi creştere economică; demonstrarea modului în care noile modele de afaceri, eco-design şi simbioză industrială pot duce către “zero deşeuri” (zero waste); reducerea emisiilor cu efect de seră şi a impactului asupra mediului.

Evenimentul este organizat de Asociația Planeta Verde și susținut de Intersemat, Global Innovation Solution, Asociația Recolamp, CIROM și EuroConstruct Trading ‘98.

Despre Asociația Planeta Verde

Asociatia Planeta Verde promovează, prin proiectele sale, principii de dezvoltare durabilă pentru politicile sociale, economice și de mediu din România. Membrii asociației militează pentru responsabilitatea indviduală față de mediu a fiecărui cetățean în parte și promovează ecologia ca stil de viață. Prin activitatea sa APV pune accentul pe informarea la scara largă a românilor în legătură cu avantajele colectării selective a deșeurilor și a conviețuirii într-un mediu curat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 3 =