Traficul internațional de mărfuri va crește de 4 ori, până în 2050

Evoluția modelelor de comerț va determina o creștere de până la 4 ori a volumelor de mărfuri de la nivel global, până în anul 2050, potrivit unor estimări realizate de Forumul Internațional de Transport (ITF). foto

Odată cu acestă evoluție, distanța medie a mijloacelor de transport se va mări cu 12%, ceea ce va duce la o creștere a emisiilor de CO2 cu 290%.

Ruta Pacificul de Nord se va dezvolta cu 100% mai rapid decât cea a Atlanticului de Nord, și va deveni cel mai aglomerat coridor de transport de mărfuri (măsurate în tone kilometri), iar traficul cargo de pe coridorul Oceanului Indian se va mări de 4 ori.

Tot până în 2050, volumele de mărfuri intra-Africane și intra-Asiatice vor înregistra creșteri spectaculoase de 715%, respectiv 403%, și vor fi transportate, din lipsa altor modalități, pe cale rutieră.

„Creșterea iminentă a traficului de mărfuri de la nivel global reprezintă o provocare fără precedent pentru sistemele de transport din întreaga lume, iar nivelul mare al emisiilor de dioxid de carbon poate avea consecințe grave asupra mediului înconjurător”, a afirmat Secretarul General al ITF, José Viegas, care a explicat că investițiile în legături noi de transport, alături de dezvoltarea unor conexiuni multi-modale și adaptarea infrastructurii portuare pentru nave mai mari, ar putea elimina aceste riscuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 2 =