Traficul feroviar transfrontalier de pasageri, în atenţia companiilor naţionale de cale ferată

Club Feroviar a organizat reuniunea cu tema „Soluţii pentru îmbunătăţirea traficului transfrontalier în transportul feroviar de pasageri”. Printre participanţii la discuţii s-au numărat Helmut Meelich, Project Manager Transeuropean Railways – UNECE, reprezantanţi ai CFR Călători, operatorul naţional de transport de pasageri, membri ai Club Feroviar Clubul Oamenilor de Afaceri, membri ai Asociaţiei Industriei Feroviare din România (AIF) precum şi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) şi ai CFR SA. foto

CFR Călători are în vedere îmbunătăţirea traficului feroviar transfontalier cu statele vecine, Ungaria, Serbia, Ucraina, Republica Moldova şi Bulgaria.

„Pe lângă dezvoltarea legăturii Iaşi – Chişinău, avem discuţii cu partea moldoveană pentru punerea în circulaţie a unor trenuri de vacanţă pe ruta Chişinău – Galaţi – Făurei – Feteşti – Medgidia – Negru Vodă şi apoi spre Varna (Bulgaria), ca alternativă la transportul cu autocarele pe această rută. Pentru reabilitarea liniei de cale ferată Medgidia – Negru Vodă se poate apela la finanţare disponibilă prin Mecanismul „Conectarea Europei”. De asemenea vom studia ruta Oradea – Debrecen (Ungaria) ca parte a dezvoltării traficului transfontalier”, a declarat Ştefan Roşeanu, director general CFR Călători.

Din punctul de vedere al CFR SA, transportul de călători între Moldova şi Bulgaria via România, prin Galaţi, necesită mai întâi realizarea unei legături între staţia de călători Galaţi şi punctul terminus al liniei cu ecartament larg din Moldova, astfel că este studiată în prezent legătura prin Fălciu.

CFR Călători vizează reluarea legăturii pe calea ferată către Sofia, pe ruta Bucureşti – Giurgiu – Ruse, după punerea în funcţiune a podului de la Grădiştea (distrus în totalitate de inundaţiile din 2005, dată de la care nu a mai fost propus pentru repaţii în niciun exerciţiu bugetar n.r.)… citeste tot aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − ten =